Privreda
3

Grabovica: Izgradnja i eksploatacija novih objekata za milionske prihode zajednici

FENA
Elvedin Grabovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvedin Grabovica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Međunarodnom ekonomskom forumu "Korporativno upravljanje u BiH - Kako i kuda dalje" koji se održava u Dubrovniku 5. i 6.decembra, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica govorio je o temi "Utjecaj izgradnje novih energetskih objekata na razvoj lokalne zajednice".

Grabovica je predstavio koncept razvoja elektroenergetskih objekata u JP Elektroprivreda BiH i analizu pratećih efekata u periodu izgradnje i korištenja novih proizvodnih kapaciteta.

Istakao je da okosnicu investicionog ciklusa JP Elektroprivreda BiH čine kapitalni projekti - Blok 7 TE "Tuzla" (snaga 450 MW, godišnja proizvodnja 2.700 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018.), HE "Vranduk" (snaga 20 MW, godišnja proizvodnja 96 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018.), VE "Podveležje" (snaga 48 MW, godišnja proizvodnja 103 GWh, period izgradnje od 2014. do 2016.).

"Izgradnja i eksploatacija objekata JP Elektroprivreda BiH osigurat će višemilionske prihode lokalnoj zajednici. U tom segmentu najznačajniji je period eksploatacije koji osigurava direktne prihode od materijala, naknade općinama na čijem području se nalaze proizvodni objekti JP Elektroprivreda BiH, dažbina , te zapošljavanje, rast standarda i razvoj lokalnih firmi", rekao je Grabovica.

Dodao je da osim direktnih finansijskih efekata u izgradnji - razne naknade, porezi, primanja zaposlenih, domaće sirovine - postoji niz drugih potencijalnih koristi i razvojnih prilika za domaću privredu i lokalnu zajednicu.

Grabovica je predstavio modele budžeta izgradnje hidroelektrana instalirane snage 50 MW uz godišnju prozvodnju 220 GWh i termoelektrana instalirane snage 300 MW i godišnju proizvodnju 1.715 GWh.

"Modeli pokazuju da bi lokalna zajednica od izgradnje hidrokapaciteta (50 MW) imala prihod od 12,7 miliona KM u periodu izgradnje i 5,5 miliona KM godišnje u periodu rada, dok bi prihod od temokapaciteta (300 MW) iznosio 10 miliona KM u periodu izgradnje i 101 miliona KM godišnje u periodu rada", naveo je Grabovica.

Pojasnio je da je analiza efekata izvršena na osnovu investicione dokumentacije za nove objekte, podataka o troškovima postojećih elektrana i parametra iz aktuelnih projekata za određene stavke kao što su koncesione naknade, dažbine i ugovori s lokalnom zajednicom.

Rekao je da analize pokazuju značajan doprinos ekonomskom položaju lokalnih zajednica u postojećim okolnostima, ali i potencijal za još veći udio domaće komponente u izgradnji i eksploataciji proizvodnih pogona.

"Izgradnja novih objekata u JP Elektroprivreda BiH je bitan segment u razvoju Federacije BiH, jer postoji mogućnost kontinuirane izgradnje velikog broja projekata tokom dužeg perioda, za šta postoje prirodni i sirovinski resursi, te značajni privredni i kadrovski kapaciteti", potcrtao je Grabovica, saopćeno je iz Službe za komunikacije JPEPBiH.