Nazire se kraj problemima
21

Goraždanski Ginex konačno bi trebao dobiti Nadzorni odbor i upravu kompanije

E. A.
Nakon što je Vlada FBIH na svojoj posljednjoj sjednici prošle sedmice donijela odluku o imenovanju novih članova Nadzornog odbora Ginexa ispred državnog kapitala za očekivati je i nova kadrovska rješenja na čelu Uprave kompanije koja važi za jednu od respektabilnih u namjenskoj industriji.

U narednom periodu bit će zakazana Skupština dioničara koja bi trebala potvrditi imenovanje vršilaca dužnosti članova NO Ginexa ispred državnog kapitala Ahmeta Sejdića i Ferida Buljubašića što bi u konačnici otvorilo put za rješavanje mnogih "zatvorenih" pitanja o kojima se u javnosti do sada moglo samo špekulisati.

Činjenica je da NO Ginexa ne funkcionira od kraja februara ove godine, dok je u martu istekao mandat i dijelu Uprave. O sudbini konkursa na kojem je trebao biti biran direktor društva kao i izvršni direktori za proizvodnju te za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove u javnosti se nikada niko nije oglasio.

Da je upravljanje Ginexom već duže vrijeme u krizi podsjeća nas i period kada su zbog događaja i odnosa prema ovoj kompaniji svi akteri vezani za nju, od malih dioničara preko radnika, uprave, lokalne zajednice i drugih imali brojne zamjerke, a Ginex se često dovodio u vezu sa sumnjivim idejama i projektima iz kojih se javnost nastojala potpuno isključiti.

Špekulisalo se o spornoj gradnji barutane, proizvodnji dronova, ulaganjima u objekte i zemljište van Goražda, izmještanje proizvodnih kapaciteta, sumnjivim zajedničkim ulaganjima sa firmom Italsistemi iz Milana čije je sjedište u Beogradu, selektivnim cijenama finalnih proizvoda sve do pitanja posredničkih provizija koje su izazvale veliku reakciju javnosti i malih dioničara.

Istovremeno Ginex je bio omiljena destinacija mnogih političara i trgovaca bliskih politici. Rezultat konstantnog uplitanja politike i trgovačkih lobija je da Ginex koji zapošljava više od 800 radnika već mjesecima funkcioniše bez Nadzornog odbora i sa upravom kojoj je istekao mandat. Kakav je bio odnos prema kompaniji čiji je većinski vlasnik FBIH donekle ilustruje i činjenica da je prethodna vlada samo u jednom mjesecu tri puta imenovala i smjenjivala članove NO, što je generalno stvorilo nepovjerenje.

Zato je pred novim sazivom Nadzornog odbora veliki izazov, počev od izbora nove Uprave do vraćanja povjerenja javnosti da firme sa većinskim državnim kapitalom mogu biti uspješne u svom poslovanju i transparentne.

Javnost očekuje da će novi NO i Uprava u svom radu biti dominantno usmjereni na interes Ginexa, što do sada nismo imali priliku vidjeti, ali je opći utisak da će predloženi članovi (op.a Sejdić i Buljubašić) imati snagu za neophodne reformske korake, te stvoriti uslove za bolje poslovanje kompanije i transparentniji rad kompanije.

Prema dostupnim podacima kompanija Unis Ginex u prvoj polovini ove godine imala prihode od 33,1 milion KM, u istom periodu prošle godine prihodi su bili 28,5 miliona.