Šteta po okoliš
15

GIKIL-u prijeti zatvaranje ukoliko ne dobije dozvole i nova ulaganja

FENA
U sjedištu kompanije Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL) doo Lukavac danas je održan sastanak federalne ministrice za okoliš i turizam Edite Đapo, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, te načelnika Lukavca Edina Delića sa menadžmentom GIKIL-a.

Razgovarano je o ekološkoj katastrofi koju je GIKIL proizveo nepoštivanjem Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH i mjera zaštite okoliša, propisanih okolišnom dozvolom. Fabrici prijeti zatvaranje ukoliko ne pronađu način za nova ulaganja u neophodnu opremu kojom bi i vlasnici i radnici pokazali djelomičnu odgovornost i spriječili ekološke katastrofe.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo nije krila svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u GIKIL-u. Naglasila je kako nisu zadovoljeni uslovi za dobijanje okolinske dozvole, te da sadašnja situacija ide u prilog zatvaranju ove fabrike. Ipak, ministrica je svjesna da bi takav potez bio udar na ekonomiju Tuzlanskog kanona i Federacije BiH, ali da isto tako“pola miliona stanovnika užeg i šireg područja općine Lukavac ne smiju biti taoci oko hiljadu uposlenih osoba u GIKIL-ovim postrojenjima“.

"Njih inspektor može zatvoriti čak i danas. Po Zakonu o zaštiti okoliša, okolinska dozvola važi pet godina. Oni su uložili zahtjev za novu okolinsku dozvolu i to je samo jedan od dokumenata koji je potreban za rad. To je ustvari jedan program mjera ili investicija koji oni moraju poduzeti da bi zaštili okoliš. Problem koji još imamo sa GIKIL-om u vezi kojeg će vjerovatno morati biti sankcionisane određene osobe, ali time se sada bavi Tužilaštvo TK, odnosi se na neprestano ispuštanje otrova i kiselina u Spreču", kazala je ministrica Đapo.

Iz Federalne inspekcije odlučni su u tome da GIKIL ne radi po zakonu, te da zbog toga moraju snositi sankcije.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istakao je da GIKIL danas radi bez odobrenja.

"Pitam vas da li bilo koja djelatnost, kao što su naprimjer prodavnica obuće, robe široke potrošnje i sl. mogu raditi bez odobrenja nadležnog organa. Ne može raditi, a ne može ni GIKIL", kazao je Ajdinović.

U inspekcijama tvrde da se Global Ispat Koksna Industrija Lukavac dosad pokazala kao najnedisciplinovanija kompanija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

"Zaključci sa ovog sastanka ne mogu puno uticati na Federalnu upravu za inspekcijske poslove i na postupajuće inspektore u ovom slučaju", istakao je Ajdinović.

Iz GIKIL-a poručuju da su spremni za nova ulaganja do kraja ove godine, te da su predali novi zahtjev za dobijanje okolinske dozvole.

"Naša namjera je da podnesemo novi zahtjev za obnavljanje okolinske dozvole. Također, imamo odobrenje našeg Nadzornog odbora na iznos od 5,7 miliona KM u šest mjeseci ove godine i nadamo se da ćemo dobiti dodatna odobrenja u narednom periodu. U saradnji sa svima kojih se ovo tiče nadamo se da ćemo uspostaviti odgovarajući plan koji će biti prihvatljiv Ministarstvu i koji će osigurati kontinuirano poslovanje GIKIL-a", kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Načelnik Lukavca Edin Delić mišljenja je da je zatvaranje fabrike posljednje riješenje, ali da se na GIKIL moraju izvršiti pritisci kako bi se ova kompanija revitalizirala, te radila u skladu sa zakonom.

"Ako GIKIL treba da nastavi da radi ovako kako je radio dosad, onda to nikako ne smijemo dozvoliti. Dakle, mi moramo izvršiti odlučan pritisak i kazati vrlo jasno - GIKIL, ako želi da radi mora korjenito promijeniti svoje ponašanje, odnos prema svim obavezama, a država mora jedan robusan sistem prisile implementirati na sam GIKIL, od kaznene politike prema pravnom subjektu do odgovornosti svakoga pojedinačno", kazao je načelnik Delić.

Ipak, uprkos brojnim problemima, imajući u vidu i zaposlene u ovoj fabrici GIKIL-u je pružena nova mogućnost, od oko 14 dana, za nova ulaganja u neophodnu i prijeko potrebnu opremu kojom bi pokazali djelomičnu odgovornost i prema prirodi, ali i građanima.