Otežana isplata plaća
8

GIKIL bez Nadzornog odbora, radnici traže pronalazak novog strateškog partnera

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) trenutno djeluje bez Nadzornog odbora, a zbog nagomilanih problema otežana je i isplata plaća. Radnici od Vlade TK traže pronalazak novog strateškog partnera koji bi ovoj kompaniji predstavljao vjetar u leđa za razvoj.

Nakon hapšenja, a zatim i puštanja na slobodu uz mjere zabrane Ivana Vukšića, Ivane Bunoze i Mate Pavkovića, GIKIL, koji je nastao spajanjem kompanija KHK i GSHL, praktično je ostao bez Nadzornog odbora.

Hajdrudin Kunalić, stečajni upravnik u kompaniji KHK koja ima dva mjesta u Nadzornom odboru u GIKIL-u za Klix.ba je potvrdio da je trenutno u toku procedura za sazivanje Skupštine društva. Sjednica skupštine bi prema njegovim riječima trebala biti održana u toku mjeseca decembra, a predviđeno je imenovanje novog saziva Nadzornog odbora.

Nakon hapšenja Pramoda Mittala, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i još dva člana uprave kompanije Rajiba Dasa i Paramesha Bhattacharyya stvari su se u GIKIL-u počele otežano odvijati.

Manje ulaganje u poboljšanje uslova rada Iako se proizvodni proces odvija ranije uspostavljenim intenzitetom, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, isplata plaća u GIKIL-u već izvjestan period je otežana.

"Proizvodnja je konstantna u svim fabrikama koje djeluju u GIKIL-u, s tim da je u nekima smanjenog intenziteta do 75 posto. Kada je riječ o uslovima rada, u zadnje vrijeme se manje ulaže, a za tim postoji velika potreba. Uz mnogo poteškoća plaće se isplaćuju u skladu sa sporazumom. Dodatak za topli obrok kasni, ali se i on isplaćuje, tako da u određenoj mjeri imamo razumijevanja. Kako stanje ne bi postalo neizdrživo pozivamo sve one koji odlučuju o sudbini GIKIL-a, da se maksimalno uključe u rješavanje problema", kaže za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a Mirsad Imamović.

Ukoliko bi došlo do obustave isplate naknada radnici su spremni poduzeti radikalnije korake kao što su to nekada ranije i činili. Neki od njih su štrajkovi, blokade saobraćajnica i odlazak pred zgradu Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli, a sve s ciljem očuvanja svojih radnih mjesta.

"Tada pretpostavljamo da neće biti dobro radnicima, ali i svima ostalima, posebno onim instancama koje su morale voditi računa o ovoj kompaniji. Nemoguće je zamisliti kako bi sutra Tuzlanski kanton, ali i Federacija BiH funkcionisali bez jedne ovakve kompanije. Radnici su zabrinuti za svoju sudbinu, jer mi ne znamo šta će se dalje dešavati. Sindikat uz sve razumijevanje na miran i dostojanstven način pokušava prevazići cjelokupnu situaciju", nastavlja Imamović.

Sindkat radnika zbog trenutnog stanja u kojem se lukavačka kompanija nalazi prstom upire u Vladu Tuzlanskog kantona od koje zahtjevaju da sada pronađe novog strateškog partnera koji bi došao umjesto GSHL-a koji je u vlasništvu Pramoda Mittala.

"Da su nadležni imali sluha za sva previranja koja se u kompaniji dešavaju unazad deset do 12 godina, kada smo i uočili određene anomalije, GIKIL bi danas bio mnogo bolja i vrednija firma. Svakako, GIKIL-om država sama ne može upravljati, jer bi to bilo osuđeno na propast. Ne želimo prejudicirati ko bi to mogao biti, ali nadležni moraju pod hitno pronaći novog strateškog partnera", naglasio je Imamović.

Osam osoba obuhvaćeno istragom Zbog brojnih nagomilanih problema, ali i dosad utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet protiv nekoliko osoba.

Riječ je o nekadašnjim članovima uprave Pramodu Mittalu, Rajibu Dasu i Parameshu Bhattacharyyaju koji su uhapšeni u julu ove godine, a zatim pušteni na slobodu uz plaćanje nešto više od 24 miliona KM, od čega je kaucija iznosila skoro tri miliona KM, a imovinsko-pravni zahtjev 11 miliona eura i on se vezuje za oštećenje GIKIL-a.

Četiri mjeseca kasnije, istragom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli obuhvaćeni su i članovi Nadzornog odbora GIKIL-a Ivan Vukšić, Ivana Bunoza i Mato Pavković te sekretarica društva Erna Mehmedović. Oni su prema tvrdnjama Tužilaštva TK članovi kriminalne grupe milionera Pramoda Mittala, a uz mjere zabrane su pušteni na slobodu.

Istragom je obuhvaćena i kćerka Mittala, Shristi Mittal koja nije uhapšena zbog činjenice da se nalazi izvan BiH. Prema dosadašnjoj istrazi, GIKIL je nezakonitim radnjama dosad oštećen za 21 milion maraka.