Promo
7

GGF i Lider zajednički promoviraju energetsku efikasnost i smanjenje emisije CO2 u BiH

The Green for Growth Fund (GGF), razvojni investicijski fond kojim upravlja Finance in Motion, udružio se sa Mikrokreditnom fondacijom Lider s ciljem promoviranja energetske efikasnosti i upotrebe sitne opreme za generisanje obnovljive energije u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Bosni i Hercegovini.

Ovom partnerstvu je posredovala kreditna linija u iznosu od 1 miliona eura. Kreditna linija, uz dodatne mjere jačanja internih kapaciteta, ima za cilj povećanje Liderovog "zelenog" portfolija, istovremeno razvijajući novu finansijsku uslugu za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Lider ima značajan portfolio na polju poboljšanja uslova stanovanja, poljoprivrede i mikro biznisa, što predstavlja veliki potencijal za promociju energetske efikasnosti, posebno u oblasti gradnje i poljoprivredne mehanizacije. Besplatne nefinansijske usluge koje Lider nudi svojim klijentima su također vrijedan kanal za informisanje i jačanje svjesnosti javnosti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

"Jako nam je drago što se Lider pridružio naporima promoviranja energetske efikasnosti i "zelene" energije među mikro biznisima i domaćinstvima u Bosni i Hercegovini", kazao je predsjedavajući GGF-a, Olaf Zymelka. "Mi u GGF-u vjerujemo da benefiti obnovljive energije i efikasnog korištenja energetskih izvora treba da se ostvare i osjete kod krajnjih korisnika, jer jedino tako možemo doprinijeti pravoj transformaciji na polju generisanja i navika potrošnje energije na regionalnom nivou. Ubijeđen sam da je i ovo partnerstvo još jedan korak u tom smjeru", istakao je on.

Generalni direktor MKF Lider, Džavid Sejfović, rekao je kako će ovaj projekat ojačati njihove kapacitete kako bi na kvalitetan način pomogli svojim klijentima da implementiraju mjere energetske efikasnosti u svojim objektima čime će se direktno i u velikoj mjeri smanjiti troškovi električne energije i istovremeno očuvati okolina. "Verujemo da je ovo tek početak naše uspješne saradnje sa GGF-om, jer očekujemo da će se generalna svijest o važnosti energetske efikasnosti u našoj zemlji vremenom poboljšati, a time i javiti sve veći interes za implementacijom ove vrste projekata kako u domaćinstvima tako i kod poslovnih subjekata", istakao je Sejfović.

Green for Growth Fund (GGF) investira u projekte dizajnirane s ciljem smanjenja korištenja energije i emisije CO2 u atmosferu, te poboljšanjanja efikasnosti izvora na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope, Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskom Istou i Sjevernoj Africi. Fond obezbjeđuje sredstva lokalnim partnerima koji kreditiraju kompanije i domaćinstva, ili direktno investira u projekte obnovljivih izvora energije. Tehnička pomoć GGF-a maksimizira efekte investicije kroz podršku jačanju kapaciteta lokalnih finansijskih institucija i partnera. Više informacija možete pronaći na web stranici www.ggf.lu ili putem Twitter naloga @GreenGrowthFund.

Lider je mikrokreditna gondacija koja od 2002. godine obezbjeđuje dugoročan pristup finansiranju poduzetnicima i stanovništvu na području 40 općina u 5 kantona (ZDK, Sarajevski Kanton, SBK, Tuzlanski i Hercegovačko-Neretvanski Kanton) putem mreže koja se sastoji od 8 poslovnica i 14 terenskih ureda.

MKF Lider, kao društveno-odgovorna organizacija, podrškom poduzetnicima, poljoprivrednicima i stanovništvu, ima za cilj podržati razvoj lokalne zajednice u svim segmentima, zapošljavanje kroz jačanje poduzetništva, te utjecati na poboljšanje životnog standarda porodica s niskim primanjima. Pored finansijske podrške, za sve Liderove klijente obezbjeđene su besplatne usluge za razvoj biznisa u vidu promocije, poslovnog savjetovanja, edukacije i uvezivanja, a sve u skladu sa njihovim potrebama. Dugogodišnje iskustvo u finansiranju biznisa, poljoprivrede i stambenih projekata, brižljivo kreirane finansijske i nefinansijske usluge, i stručno osoblje na raspolaganju su svim klijentima koji svoju budućnost prije svega vide u vlastitoj poslovnoj aktivnosti i samozapošljavanju. Lider je za nepunih sedamnaest godina svog postojanja, na području 5 kantona Federacije BiH, plasirao preko 46.000 kredita u iznosu od 130 miliona KM, od toga poduzetnicima i poljoprivrednicima kredite u vrijednosti preko 65 miliona KM, i više od 11.100 kredita za stambene potrebe u iznosu od skoro 40 miliona KM. Za više informacija pogledajte www.lider.ba ili ih zapratite putem Fb stranice Lider Mikrokreditna Fondacija.