Privreda
284

Radnici na Gazpromovim pumpama u BiH dobivaju otkaze

Piše: Am. Dž.
Foto: AFP
Foto: AFP
Brojni uposlenici na Gazpromovim franšiznim benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ostaju bez posla, a iz ove kompanije im je tek rečeno da se mogu prijaviti na konkurs koji će biti raspisan za pozicije koje su oni do sada popunjavali, saznaje Klix.ba.

Pojedini radnici su se javili portalu Klix.ba sa tvrdnjom da je otpušteno 100 radnika širom BiH, i to u gradovima: Banja Luka, Prijedor, Tuzla, Mostar, Čapljina, Konjic i Sarajevo.

“Nepravda koja se provodi nad uposlenicima benzinskih stanica G-Petrola, samo zbog starosne dobi i da bi jedan ovakav "gigant" kao što je Gazprom mogao uštedjeti par hiljada maraka mjesečno, je odraz svog jada i čemera u kojoj se ova država i njeni građani nalaze. Polako postajemo vilajet u kojem strane kompanije otvaraju svoje ekspoziture zbog jeftine radne snage i nepostojanja pravne države”, kaže nam jedan od radnika koji je tražio da zaštitimo njegov identitet.

Otpušteni radnici preko četrdeset godina starosti

Naš sagovornik tvrdi i da se nad radnicima sprovodi “sistemski mobing”, te da većina uposlenika radi za minimalac od 430 KM, bez plaćenog prekovremenog rada, noćnog rada, rada praznicima i ostalih prava zagarantovanih zakonima u BiH.

“Od kada su preuzeli benzinske stanice od OMV-a, prije tačno godinu dana, izlažu radnike konstantnom pritisku, prijetnjama gubitkom posla i verbalnom vrijeđanju, a od početka ovog mjeseca počeli su i s otpuštanjem radnika. Nikakav relevantan razlog nije naveden, ali je upečatljivo da su to sve radnici preko četrdeset godina starosti”, tvrdi naš sagovornik.

U G-Petrolu BiH, kompaniji koja je u vlasništvu ruskog Gazproma, potvrdili su da su na partnerskim benzinskim pumpama ove kompanije otpušteni pojedini radnici. Ističu da ne znaju tačan broj otpuštenih, jer su ti poslovi u nadležnosti partnerskih firmi. Navode o mobingu nisu željeli komentirati.

Traže se "mlađi i vrijedniji ljudi"

“G-Petrol nije otpustio nijednog radnika, niti smo smanjili ukupan broj angažovanih na našim stanicama. Preuzimanjem 28 benzinskih stanica prošle godine, preuzeli smo i dotadašnji način poslovanja po principu franšize te nastavili saradnju sa partnerima. Na svega nekoliko benzinskih stanica, koje sada posluju pod Gazprom brendom, utvrđeno je da se poslovanje ne odvija u cijelosti u skladu korporativnim standardima”, saopšteno je iz firme G-Petrol koja je u vlasništvu ruskog Gazproma.

Ističu da je na ovim benzinskim stanicama došlo do zamjene partnera.

“Zaposleni u partnerskim firmama, koji ostanu bez posla mogu se prijaviti na konkurs za posao, za nastavak rada na ovim stanicama. Istovremeno, šansu za zaposlenje dobivaju i drugi, mladi i vrijedni ljudi. Broj radnih mjesta na tim stanicama ostaje isti. Na ostalim stanicama ostaju isti partneri sa njihovim zaposlenima”, kazali su za Klix.ba u G-Petrolu.