Reakcija
1

Gas Promet: Plinovod u RS-u se redovno održava, južna interkonekcija neće balansirati sistem

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon vijesti da je plinovod u BiH star 40 godina i da je potrebna rekonstrukcija i izgradnja južne interkonekcije kako bi bilo sigurno snabdijevanje, reagovali su iz firme Gas Promet Pale navodeći da su to nepotpune informacije.
Naime, direktor BH Gasa Jasmin Salkić je za Klix.ba kazao da ova kompanija upravlja i održava plinovod na području Federacije BiH navodeći da nije upoznat u kakvoj je situaciji onaj u dijelu Republike Srpske.

Reagovali su iz firme Gas Promet Pale pojašnjavajući da je plinovod Beograd - Zvornik - Sarajevo projektovan za radni pritisak od 50 bara. Kapacitet plinovoda je 1,9 miliona kubnih metara plina na dan, tj. oko 700 miliona kubnih metara gasa godišnje.

"Dionica plinovoda od Šepka do Zvornika, koja je u vlasništvu Gas Prometa Pale, se redovno održava i trenutno funkcioniše na pritiscima do 43 bara. Plin se od Zvornika prema Sarajevu transportuje na znatno nižem pritisku, često i ispod 30 bara, vjerovatno zbog manje potrošnje, što dodatno smanjuje transportni kapacitet plinovoda, koji se na godišnjem nivou koristi oko 30 posto. Na transportnom sistemu se isključivo koristi verifikovana mjerna oprema, vlasništvo operatera Gas Prometa Pale", kazali su.

Dodali su da BH Gas nema svoju mjernu opremu na sistemu Gas Promet, kao što je nema ni na transportnim sistemima u Srbiji ni Mađarskoj.

"Nove interkonekcije suštinski ne rješavaju balansiranje sistema. Zbog nepostojanja podzemnog skladišta u BiH, sistem će se balansirati kao i do sada, isključivo iz akumulacije u plinovodu" kazali su. Kada je riječ o zakonodavstvu o plinu, dodali su da je Republika Srpska učinila značajan pomak usvajanjem Zakona o gasu (2018), koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom EU. Tržište plina je otvoreno za konkurenciju, jer je omogućen slobodan pristup treće strane još od 2014. godine", naglasili su.

Gas Promet Pale je, dodali su, uspješno izvršio obaveze razdvajanja djelatnosti i tokom 2020. godine ga je certifikovala Regulatorna komisija za energetiku RS-a kao operater transportnog sistema prirodnog plina.

"Od 1. oktobra 2020. godine se, na bazi Sporazuma o režimu rada potpisanog sa Transportgas-Srbija, primjenjuje OBA režim (operativni balansni obračun količina). Zakup transportnog kapaciteta se vrši u javnom postupku, bez diskriminacije, podnošenjem zahtjeva zainteresovanih strana, a cijene (tarifne stavove) transporta, koje su javne i jedinstvene za sve korisnike sistema, je odobrila Regulatorna komisija za energetiku RS-a", poručili su.

Nažalost, kako su naveli, u FBiH ne postoji Zakon o gasu i podzakonska akta bazirana na njemu, niti postoje uslovi za pristup transportnom sistemu i poslovanje subjekata izvan FBiH.