Veliki ugovori
53

Francuska bi uskoro mogla prestići Rusiju kao drugi svjetski izvoznik oružja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvještaji o novim poslovima o prodaji francuskog oružja Indiji i Kataru samo su najnoviji znak da francuska odbrambena industrija uzima zamah.

Vijest dolazi u trenutku kada ruski izvoz oružja opada nakon rata u Ukrajini, što dovodi do nagađanja da bi Francuska uskoro mogla zauzeti mjesto drugog najvećeg svjetskog izvoznika oružja nakon Sjedinjenih Država.

Na ovogodišnjoj vojnoj paradi povodom Dana Bastille 14. jula, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu pridružio se indijski premijer Narendra Modi. Također nisu paradirale samo francuske snage. Macron i njegov počasni gost gledali kako se indijski kontingent Tri-Services probija do Champs-Élysées. U zraku su indijske zračne snage izvele prolet u borbenim zrakoplovima francuske proizvodnje Dassault Rafale.

Za svakoga ko pomno prati međunarodnu trgovinu oružjem, ovo neće biti iznenađenje. Dan ranije, New Dehli je dao početno odobrenje za narudžbu šest podmornica Scorpène i 26 mlažnjaka Rafale za indijsku mornaricu. Dvije sedmice kasnije, 25. jula, francuski list La Tribune izvijestio je da Katar razmatra dodavanje još 24 Rafalea u svoje zalihe.

Između 2018. i 2022. francuski udio u globalnoj trgovini oružjem porastao je na 11 posto u usporedbi sa 7,1 posto u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, prema godišnjem izvještaju Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) objavljenom u martu. U istom je razdoblju ruski udio u međunarodnoj trgovini oružjem pao s 22 na 16 posto.

Pregled narudžbi krajem prošle godine i do sada u 2023. pokazuje da će se ovaj obrazac nastaviti. "Trendovi su vrlo jasni za Francusku", rekao je Pieter Wezeman, autor izvještaja SIPRI.

Čak i prije indijske narudžbe Rafalea u julu, SIPRI-jeva procjena neizvršenih narudžbi za najvrjednije sisteme naoružanja sugerirala je da Francuska ostvaruje dobitke na ruskom tržišnom udjelu.

"Za Francusku imamo ukupno 210 borbenih aviona [trenutačno naručenih], a za Rusiju imamo samo 84. Ovi se brojevi mogu promijeniti, naravno, ali oni pokazuju da će Francuska sigurno ostati veliki izvoznik oružja", rekao je Wezman.

Ujedinjeni Arapski Emirati su 3. decembra 2021. potpisali rekordni ugovor vrijedan 14 milijardi eura za 80 ratnih aviona Rafale francuske proizvodnje i obvezali se na milijarde eura u drugim ugovorima.

Razlozi za pad prodaje ruskog oružja su različiti, iako su mnogi povezani s ratom u Ukrajini. Zemlje prirodno teže diverzificirati svoje dobavljače. No, invazija Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. znači da ona sada više svoje zalihe oružja usmjerava u svoj rat, zadržavajući određene sisteme naoružanja i usredotočujući se na zamjenu oružja uništenog u borbi.

Više krugova međunarodnih sankcija Rusiji možda je također utjecalo na njezinu sposobnost da osigura materijale potrebne za proizvodnju oružja, potkopavajući njezin izvozni kapacitet. Izvješraji s prve crte bojišnice u Ukrajini također su naštetila ugledu ruskog naoružanja.

Rat je bio "ponizan izlog za rusku vojnu tehnologiju", napisao je Cullen Hendrix, profesor međunarodnih pitanja na Univerzitetu u Denveru, u majskom prilogu časopisu Foreign Policy.

"Slike 'bezglavih' tenkova i izvještaji o visokim stopama kvarova ruskih projektila mogu biti dijelom ratna propaganda, dijelom stvarnost... Bez obzira na razloge, rat u Ukrajini nije bio osobito uvjerljiva reklama za rusku vodeću vojnu tehnologiju", napisao je Hendrix.

Neki klijenti također su bili razočarani ruskim proizvodima posljednjih godina. Kao najveći svjetski uvoznik oružja, Indija ima desetljećima dugu vezu s ruskim dobavljačima oružja.

"Indija nije osobito zadovoljna onim što je primila, u tehničkom smislu, od Rusije. Dakle, okrenuli su se Francuskoj", napisao je Wezeman.

Štoviše, SAD "ispoljava veliku moć" na zemlje koje svoje oružje nabavljaju od Rusije, čak i prije rata u Ukrajini, rekao je Wezeman. Indonezija je, na primjer, odustala od kupovineruskih zrakoplova 2021., odlučivši se umjesto toga za američke i francuske opcije.

Ali Rusija i dalje drži najveći dio poslova s oružjem u Africi i sa zemljama poput Irana i Kine.

Francuski borbeni zrakoplovi Rafale iz Dassault Aviationa odigrali su ključnu ulogu u nedavnom uspjehu Francuske, kaže Olivier Gras, glavni tajnik EuroDéfense-France, pariškog udruženja civilnih i vojnih dužnosnika.

U službi je već 2002., a tek 2015. Rafale je prvi put izvezen. Dvomotorne avione sada posjeduju i njima upravljaju Grčka, Katar, Indija i Egipat, a uskoro se očekuje da će sletjeti u Hrvatsku, Indoneziju i Ujedinjene Arapske Emirate, koji su 2021. naručili 80 Standard F4 Rafale.

Isporuke i narudžbe Rafalea na globalnoj razini dosegle su gotovo 500, što je otprilike polovica u odnosu na njegovog glavnog američkog konkurenta, Lockheed Martinov F-35.

Druge su narudžbe također potencijalno u pripremi. Kolumbija se približava ugovoru za 16 aviona u isto vrijeme dok Srbija, historijski klijent ruske industrije oružja, razmišlja o 12 aviona.

Osim političkih razloga za sve veću popularnost Rafalea, Gras je rekao da se avion također pokazao kao "kvalitetan" i "svestran" borbeni avion "koji odgovara potrebama pilota", što je "prilično rijetko među njegovim konkurentima".

I unatoč tome što je Rafale "glavni doprinos" francuskom uspjehu u globalnoj utrci u naoružanju, Gras je naveo druge uspješne vojne izvoze, posebice tri odbrambene i interventne fregate koje je francuska kompanijaNavel Group potpisala s Grčkom 2022.

S iznimkom Grčke i Hrvatske, Francuska nije uspjela ostvariti značajne dobitke na evropskom tržištu oružja unatoč značajnom porastu uvoza oružja s tog kontinenta od početka rata u Ukrajini.

Među evropskim državama koje su članice NATO-a postoji jaka sklonost prema Lockheed Martin F-35 zbog njegove sposobnosti bacanja nuklearnih bombi američke proizvodnje.

Ali cijena dionica Dassault Aviationa gotovo se udvostručila od februara 2022., kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Upitan ima li francuska industrija oružja direktnu korist od rata u Ukrajini, Gras je rekao da je stvar "delikatna", ističući da je povećanje francuskih poslova s oružjem rezultat dugotrajne politike i prethodi ruskoj invaziji.

Francuska je prestigla Kinu kao treći najveći svjetski izvoznik oružja 2021. Izvještaj SIPRI-ja za 2022. dokumentirao je kako je Francuska povećala svoju prodaju za 59 posto u prethodnih 10 godina, više od bilo koje druge zemlje.

Ostaje neizvjesno hoće li Francuska nadmašiti Rusiju kao drugi svjetski izvoznik oružja. Drugi dobavljači, poput Južne Koreje, bilježe vlastiti značajan rast.

Sa svoje strane, Wezeman smatra da je to vrlo realna mogućnost.

"Možda je moguće da 2024., 2025. ili 2026. Francuska postane jednaka - ili nadmaši - ruski izvoz oružja", zaključio je Wezeman piše France24.