Cilj je veći broj putnika
52

Forto o problemima s kojima se susreće aviosabraćaj: Aerodromi u regionu jačaju na račun nas

S. Š.
Forto sa predstavnicima aerodroma u BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto ugostio je danas predstavnike aerodroma u našoj zemlji, kao i direktora civilnog zrakoplovstva (BHDCA). Glavna tema današnjeg sastanka bili su problemi sa kojima se susreću zračne luke u BiH.

Sastanku kod Forte prisustvovali su generalni direktor BHDCA Čedomir Šušnjar, Natalija Trivić sa banjalučkog aerodroma, Dževad Halilčić sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, Ibrica Berberović ispred Zračne luke Mostar te Elvedin Begić sa sarajevskog aerodroma.

Šušnjar je istaknuo to da BiH umnogome zaostaje sa Evropskom unijom, što je slučaj i kod zračnog saobraćaja. Također, govorio je i tome da BHDCA nije jedina koja je zaslužena za bh. aerodrome, ali da će učiniti sve što je u njenoj moći da se situacija na aerodromima poboljša.

Trivić je istaknula važnost zajedničkih sastanaka predstavnika aerodroma te toga da se mora puno raditi na povećanju broja putnika na svim aerodromima. Iz tog razloga, morale bi se otkloniti mnogobrojne administrativne barijere koje koče taj napredak.

"Neophodno je da ojačamo BHDCA, ne samo u finansijskom smislu već u smislu državnog regulatora koji je zadužen za kontrolu letenja, generalno za sve segmente zrakoplovstva", mišljenja je izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju sarajevskog aerodroma Elvedin Begić.

Forto je naglasio da je broj putnika jedino mjerilo toga da li jedan aerodrom posluje dobro.

"Cilj je povećati broj putnika i to je jedino mjerilo za aerodrome i tu smo da pomognemo da se to poveća. U regiji imamo trendove da aerodromi jačaju na račun naših, bh- aerodroma. Očekujemo da odluke donesemo zajedno, a tiču se razvijanju aerodroma. Ako ne raste broj putnika, nema razvoja", smatra Forto.

Naglašeno je, također, da je ovo prvi u nizu sastanaka koji će se održati u cilju poboljšanja avio-saobraćaja u BiH.