Veliki pad
1

Formiranje nove vlade u Njemačkoj znatno utjecalo na poslovnu klimu

Klix.ba
Zbog previranja na finansijskim tržištima i problemima vezanim za sastavljanje nove vlade poslovna klima u Njemačkoj znatno je pogoršana u februaru ove godine.

Institut za ekonomska istraživanja (Ifo) sa sjedištem u Münchenu ocijenio je da je indeks poslove klime u februaru pao na 115,4 boda sa 117,6 bodova koliko je iznosio u januaru.

Analitičari su očekivali daleko blaži pad toga indeksa dobivenog na temelju ankete u kojoj je sudjelovalo približno 7.000 izvršnih direktora.

Predsjednik Ifoa Clemens Fuest izjavio je kako je njemačka privreda prigušila euforiju.

Vrijednost ukupnog indeksa spustile su pogoršane ocjene poslovnih čelnika o aktualnom stanju u privredi, iskazane u padu odgovarajućeg indeksa na 126,3 boda, sa 127,8 bodova u januaru, prenose mediji.

Objava izvještaja vremenski se poklopila s valom nestabilnosti na globalnim financijskim tržištima u ovom mjesecu koju je prouzrokovala zabrinutost zbog prognoze inflacije i kamatnih stopa širom svijeta.

Mediji navode da je dodatno klimu prigušilo i glasanje više od 460 hiljada članova njemačkih socijaldemokrata o novoj koaliciji s konzervativnom strankom Angele Merkel.