Uspješna priča
349

Firma Tring iz Gračanice proizvela prvi bosanskohercegovački računar

Klix.ba
Mladi stručnjaci firme Tring iz Gračanice razvili su i proizveli prvi bh. računar simboličnog naziva Craidd SOM.

Direktor prodaje firme Tring d.o.o. Nihad Hadžihasanović saopćio je da su završili testiranje prvog bh. računaru, a da je riječ o složenom SOM modulu.

"Taj modul zahtijevao je projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, projektovanje koje se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara, a zatim i proizvodnju prototipa s BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju", poručio je Hadžihasanović.

Dodao je da je njihov cilj bio SOM koji će se moći, zbog svojih dimenzija i ostalih karakteristika, integrirati u mnoštvo drugih uređaja, npr. Andriod TV Box, Game Console, industrijske panel računare...

"SOM podržava Android i Linux operativne sisteme", istakao je Hadžihasanović, dodavši da su prvi proizvodi bazirani na ovom modulu: hibridni termalni printer FP2 (printer + PC sa Andriod OS) i Craidd – Android/Linux SOM.

Navodi da će kompletna proizvodnja ovih uređaja, zajedno sa SOM, biti u Gračanici.

"Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BiH, što otvara veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete", istakao je Hadžihasanović.

Craidd SOM je, kako navode, najmanji SOM (System on Module) na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, s predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Dimenzije od 65 x 30 x 7 mm ga čine najmanjim na svijetu, na ovom procesoru.