|

Firma iz Kalesije obavijestila načelnika: Ako se situacija nastavi, radnike ćemo poslati na biro

Firma iz Kalesije obavijestila načelnika: Ako se situacija nastavi, radnike ćemo poslati na biro
34
Er. M.
20.3.2020. u 13:40
99
komentara
34

dijeljenja
Firma iz Kalesije obavijestila načelnika: Ako se situacija nastavi, radnike ćemo poslati na biro
Nakon što je vlasnik firme Lafat komerc Kalesija Adnan Lović obavijestio Općinu Kalesija da njegova kompanija koja upošljava oko 350 radnika privremeno prekida rad zbog vanrednog stanja na području BiH, općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem obišao ovo privredno društvo.
Vlasnik kompanije je načelnika upoznao o razlozima zbog kojih se odlučio na ovaj potez rekavši da je onemogućen izvoz robe koja se proizvodi u pogonima Lafata u Kalesiji, ali i drugih ekonomskih faktora koji negativno utječu na opstanak preduzeća.

On je kazao da će svim radnicima biti uplaćene plaće i doprinosi zaključno s 31. martom, a nakon tog datuma ukoliko se nastavi ovakvo stanje, oni će morati biti prijavljeni na evidenciju zavoda za zapošljavanje.Prema riječima općinskog načelnika Seada Džafića, gašenje proizvodnje u ovoj kompaniji bit će veliki udar na budžet Općine Kalesija, ali i cijele FBiH.

On je u dogovoru s vlasnikom ovog preduzeća rekao da će Općina zajedno s privrednim društvima koja posluju na teritoriji naše općine uputiti dopis prema Vladi TK, Vladi FBiH te Vijeću ministara BiH kako bi se donijele Odluke o oslobađanju bar dijela doprinosa za radnike, odnosno tzv. "nameta privredi" kako bi se nakon prestanka ovog stanja izazvanog koronavirusom firme mogle ponovno vratiti proizvodnji i radu.

"Žao mi je što naši budžeti nisu dovoljni kako bismo sada mogli reagovati i kako bismo pomogli Lafat i ostale kompanije i na taj način da zadržimo radnu snagu", istakao je načelnik Džafić.
Prijavi grešku


Komentari (99)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...