Investicija
28

FIPA: Turski biznismen u BiH otvara fabriku tekstila za 250 radnika

Klix.ba
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je u suradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH pronašla novog investitora za tekstilnu industriju BiH.

Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je zajedno sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore, posjetio FIPA-u radi dogovora o načinu realizacije investicije.

G. Yildiz je vlasnik dvije fabrike tekstila u Turskoj i zvozi na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Ima ugovorenu proizvodnju za narednih 5 godina pa se osjeća velika potreba za proširenjem proizvodnje, i kompletna proizvodnja u BiH će biti namijenjena izvozu.

U prvoj fazi investitor će zaposliti 250 radnika sa intencijom rasta u narednim godinama do 850 zaposlenih. Početna investicija bi iznosila 3.500.000 eura, dok je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

Osoblje FIPA-e je investitora upoznalo sa uslovima poslovanja u BiH posebno imajući u vidu tradiciju BiH u tekstilnoj industriji, dosta iskusnog kadra u ovoj privrednoj grani i postojanje stručnih obrazovnih institucija za školovanje novog kadra.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je novom investitoru obećao punu podršku u osiguravanju uslova za početak proizvodnje. U tom smislu FIPA će u konsultacijama sa lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicionih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000m2 sa ciljem širenja do 60.000m2.