|

Federalno ministarstvo poljoprivrede traži podatke o cijenama malina kod otkupljivača

Federalno ministarstvo poljoprivrede traži podatke o cijenama malina kod otkupljivača
172
Piše: M. Ć.
5.8.2017. u 16:45
32
komentara
172

dijeljenja
Federalno ministarstvo poljoprivrede traži podatke o cijenama malina kod otkupljivača Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zatražilo je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH informacije o cijenama po kojima otkupljivači prodaju malinu na evropskom tržištu, kazao je za Klix.ba Šemsudin Dedić, resorni ministar.
S obzirom na to da u javnosti ima puno dezinformacija vezanih za kretanja cijene maline na evropskom tržištu, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odlučilo je doći do preciznih podataka u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Zatražili smo da nam redovno dostavljaju izlazne fakture pa da znamo po kojoj tačno cijeni otkupljivači prodaju malinu vani. Zahvaljujući tome bit ćemo u stanju da utvrdimo kakva je stvarna tržišna cijena maline, pa i kakva bi trebala biti realna otkupna cijena. Znam da postoji određeno nepovjerenje između proizvođača i otkupljivača i nadam se da će ova mjera pomoći da je prevaziđemo", rekao je Dedić.



On ističe da u ovom trenutku većina otkupljivača u Federaciji nudi gotovo pa iste cijene.

"Problem imamo jedino u Unsko-sanskom kantonu gdje otkupljivači ne odustaju od najniže cijene u državi od 1,50 KM, koja je apsolutno neprihvatljiva. Vlada USK je zaista dala sve od sebe i podigla je poticaje proizvođačima na 0,45 KM no bez saradnje otkupljivača malinarstvo neće opstati", kaže Dedić.

On ističe da očekuje od općina i gradova da se također uključe u rješavanje problema.

"Imamo u tom pogledu svjetlih primjera iz Zeničko-dobojskog kantona. Neki načelnici su se prošle godine u predizbornoj kampanji puno zalagali za malinare, sad je dobar trenutak da ispune barem dio svojih obećanja", rekao je za kraj Dedić.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...