{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fabrika Zrak: Trenutni problemi zbog blokade računa, radnici imaju pravo na svoje plate

D. Be./Klix.ba
14.6.2018. u 15:25
12
27
Fabrika Zrak: Trenutni problemi zbog blokade računa, radnici imaju pravo na svoje plate
12
Fabrika Zrak: Trenutni problemi zbog blokade računa, radnici imaju pravo na svoje plate
Foto: D. S./Klix.ba
Uposlenici preduzeća Zrak iz Sarajeva jučer su obustavili proizvodnju nezadovoljni neredovnim neisplaćivanjem plata i doprinosa. Iz ovog preduzeća za Klix.ba su kazali da je Zrak d.d. zbog blokiranja konsolidacijskog računa, potraživanjima iz ranijih godina, zapao u trenutne probleme u finansijskom poslovanju.
Radnici su jutros kazali da je proizvodnja obustavljena jer tri mjeseca nisu primili platu, a doprinosi im se ne uplaćuju od 2010. godine, te da je kapital preduzeća umanjen za 50 miliona KM od 1998. godine do danas.

"Trenutno imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim kupcima i tri domaća kupca, koje otežano realizujemo zbog blokade konsolidacijskog računa. U posljednje dvije godine urađena je reorganizacija pogona i ljudskih resursa, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta poslovanja i boljih radnih uslova", kazali su nam iz ovog preduzeća.

Rukovodstvo firme je istaklo da su uloženi znatni napori na otvaranju novih tržišta.

"Za rad u fabrici je osposobljeno 50 mladih radnika različitih zanimanja. 18 uposlenika je penzionisano, uz uvezivanje radnog staža iz predhodnih godina. Proizvodnja je zasnovana na revitalizaciji artikala iz asortimana Zraka koji su dodatno modernizovani i usklađeni sa zahtjevom kupaca."

Naglašavaju da sve navedeno iziskuje velike napore svih uposlenika, Uprave, Nadzornog odbora i vlasnika.

"Aktuelna uprava zajedno sa rukovodiocima, nadzornim odborom i vlasnikom daje sve od sebe na iznalaženju novih poslova i rješavanju problema iz prethodnih godina."

Iz fabrike Zrak ističu da je nakon niza konsultacija u FMERI i u FDNI 28. decembra 2017. godine upućena informacija o stanju u Zraku s prijedlogom restrukturiranja i konsolidacije u jedanaest poglavlja, naslovljena na Generalni sekretarijat Vlade FBiH s prijedlogom zaključaka.

"Nakon više upita o stanju predmeta dobili smo informaciju da naš predmet nije zaprimljen. Nakon toga FDNI je pripremila isti spis i 30. maja 2018. godine, uz propratno pismo ministru, predložila hitno uvrštavanje na dnevni red jedne od predstojećih sjednica Vlade FBiH", kazali su za naš portal.

Rukovodstvo preduzeća Zrak ističe da je neosporno da radnici imaju pravo na svoje plate i sva ostala potraživanja te pozivaju i radnike i vlasnike da učine dodatne napore kako bi se prevazišla trenutna situacija privremenih teškoća u kojima se nalazi fabrika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: