Prva investicija u BiH
56

Fabrika cementa u Lukavcu prodata mađarskom biznismenu, desnoj ruci Viktora Orbana

B. H.
Foto: Fabrika cementa Lukavac
Foto: Fabrika cementa Lukavac
Fabrika "Lukavac cement", jedna od najvećih cementar au Bosni i Hercegovini prodata je mađarskoj firmi "Talentis International Construction Investments Kft".

Raniji vlasnik, austrijska kompanija "Asamer Baustoffe AG" je prodala 100 posto dionica mađarskoj firmi. Ono što je posebno zanimljivo je sam vlasnik firme, poznati mađarski biznismen Lorinc Meszaros.

Meszaros je inače blizak saradnik mađarskog premijera Viktora Orbana, a poznaju se još iz djetinjstva. Koliko je jaka njihova veza govori i izjava Meszarosa iz 2017. godine.

"Moje bogatstvo je ovoliko zahvaljujući tri faktora: Bogu, sreći i Viktoru Orbánu", kazao je tada Meszaros.

Lorinc Meszaros i Viktor Orban
Lorinc Meszaros i Viktor Orban

Njegove građevinske firme pobijedile su na tenderima za dva najveća državno finansirana infrastrukturna projekta u posljednjih pet desetljeća: izgradnju nuklearne elektrane Paks-2 i željezničke pruge Budimpešta - Beograd.

Meszaros se okušao i u sportskim vodama, 2016. godine je zajedno s hrvatskim poduzetnikom Ivanom Meštrovićem kupio većinu dionica NK Osijek. Njegovo bogarstvo se procjenjuje na 1,7 milijardi dolara.

Kupovina lukavačke cementare je njegova prva investicija na tržištu Bosne i Hercegovine.

Na zvaničnm sajtu cementaru navodi se kako je okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci. Dodaje se da su su ispunjeni svi uslovi kupoprodajnog ugovora, a upravljačka struktura u fabrici ostaje ista.

Austrijska firma "Asamer Baustoffe AG" je tokom privatizacije u BiH 2001. godine kupila 51 posto vlasništva u cementari, a 2014. godine je postala vlasnik 100 posto dionica.

Inače, fabrika cementa u Lukavcu je osnovana 1974. godine, te može proizvesti više od 900.000 tona cementa, i 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa).