Privreda
0

Fabrika cementa Lukavac prva u BiH počela koristiti alternativna goriva

FENA
Fabrika cementa Lukavac
Fabrika cementa Lukavac
Fabrika cementa Lukavac u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma stavila je u funkciju u probni rad klinker peći, u skladu sa Planom rada uz korištenje alternativnih goriva i alternativnih sirovina i time prva u Bosni i Hercegovini započela proces korištenja alternativnih goriva u proizvodnji.

Direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović izjavio je Feni da se paralelno sa korištenjem alternativnih goriva vrši kontrola cijelog procesa.

U svijetu se već poodavno u cilju uštede fosilnih goriva koriste alternativna goriva koja predstavljaju otpad iz pojedinih proizvodnih procesa kao što su: rabljena ulja, ostaci od prerade nafte, tekstil i koža iz auto industrije..., a u pojedinim zemljama u proizvodnji se koristi čak i do 80 posto električne energije iz alternativnih goriva.

Direktor Imamović ističe da su efekti korištenja alternativnih goriva višestruki: ušteda fosilnih goriva, pomoć firmama koje imaju proizvodne ostatke u cilju zbrinjavanja tog otpada – kvalitetnim sagorijevanjem i time zaštite okoliša, te korištenjem u proizvodnji znatno jeftinije el. energije koja se dobiva iz alternativnih goriva.

"Izvršena su prva mjerenja i probe i nije bilo nikakvih problema tako da očekujemo da rezultati budu puno povoljniji od očekivanih", kazao je Imamović.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je saglasnost Fabrici cementa Lukavac, da od 15. do 31.jula izvrši probno suspaljivanje alternativnih sirovina, uz redovni vlastiti kontinuirani monitoring emisija u zrak te uz vanjski monitoring putem ovlaštene nezavisne institucije.

Tokom ovog perioda vrši se suspaljivanje više vrsta alternativnih goriva, a shodno datoj saglasnosti, operator je dužan da prekine suspaljivanje ukoliko se putem monitoringa utvrdi da su emisije prekomjerne u odnosu na zakonom propisane parametre za ovu vrstu postrojenja.

Podaci o mjerenjima će biti objavljeni na web stranicama Fabrike cementa Lukavac i Federalnog ministarstva okoliša i turizma po okončanju probnog perioda.

Inače, u skladu sa Federalnom strategijom o upravljanju otpadom, na ovaj način se sa jedne strane trajno rješava problem nekih vrsta otpada, a sa druge strane se postiže ušteda u korištenju klasičnih energenata - u ovom slučaju uglja.

Fabrika cementa Lukavac ima kapacitete za proizvodnju 800 hiljada tona cementa, a zbog ekonomske krize godišnja proizvodnja je na nivou između 400 i 500 hiljada tona, uz upošljavanje oko 200 radnika.