{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska banka odobrila 37,5 miliona eura za izgradnju HE "Vranduk"

10.4.2014. u 13:06
11
31
Evropska banka odobrila 37,5 miliona eura za izgradnju HE "Vranduk"
11
Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit Elektroprivredi Bosne i Hercegovine u iznosu 37,5 miliona eura za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane "Vranduk", potvrđeno je danas iz te kompanije.
Buduće gradilište HE
Buduće gradilište HE "Vranduk": Važan projekt za EPBiH

Uprava direktora Evropske investicione banke odobrila je kredit nakon što su stručnjaci banke izvršili opsežnu evaluaciju projekta, a JP Elektroprivreda BIH ispunila sve neophodne ekonomske, tehničke i okolinske preduslove.

U narednoj fazi, Vijeće ministara BiH imenovaće delegaciju za pregovore o kreditu.

Projekat HE "Vranduk", finansira se iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. JP EPBiH će u izgradnju HE "Vranduk" uložiti 11 miliona eura vlastitih sredstava. Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit za izgradnju HE "Vranduk " u iznosu od 26 miliona eura. Kreditni aranžman sa EBRD –om je potpisan i operativan je.


U toku je Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk". Rok za dostavu dokumentacije je do 29. aprila 2014. godine, do 12.00 sati. Nakon okončanja roka, izvršiće se evaluacija pristiglih aplikacija. Aplikanti koji se pretkvalifikuju u maju tekuće godine će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Pripremni i istražni radovi za izradu glavnog projekta HE "Vranduk" su u toku. Okončana je prva i pokrenuta druga faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje hidroelektrane na području Općine Zenica.HE "Vranduk" je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom. Izgradnja otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH.

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosiće 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: