{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Europol: Mafija pere novac kroz čistu energiju

7.7.2013. u 08:27
3
21
Europol: Mafija pere novac kroz čistu energiju
3
Europol: Mafija pere novac kroz čistu energiju
Talijanska mafija intenzivno ulaže u vjetroelektrane kako bi oprala novac i profitirala od subvencija iz EU, javlja Europol.
Europol izvještava kako su vjetroelektrane, i obnovljiva energija uopće, najpopularnija meta za pranje novca.

"Talijanska mafija sve više i više investira u obnovljivu energiju, posebno vjetroelektrane, kako bi profitirali iz subvencija koje Evropska unija isplaćuje svojim članicama. Na taj način miješaju prljavi novac sa zakonitim ekonomskim aktivnostima", javlja Europol.

Industrija obnovljive energije jedna od najperspektivnijih industrijskih oblasti u zemlji, koja je porasla čak i kada je ostatak ekonomije zahvatila recesija. Prošle godine izgrađeno je više solarnih i vjetroelektrana nego ikada ranije, što je stvorilo i pet hiljada radnih mjesta.

Porast se objašnjava darežljivim poticajima za obnovljivu energiju širom svijeta. "Toliko su visoki da su sve vrste ljudi umiješane. U takvom okruženju bi i mačke i psi mogli zaraditi", kaže Andrea Gilardoni, ekonomista milanskog Univerziteta Bocconi.

Talijanska vlada je, u posljednjih šest godina, dala više od 75 milijardi dolara proizvođačima čiste energije, što je udvostručilo, a ponegdje i utrostručilo njihove prihode.

Ranije ove godine, Italija je napravila najveću pljenidbu mafijaške imovine u historiji, što je uključilo i desetine kompanija za proizvodnju alternativne energije, vrijednih više od 1,6 milijardi dolara.

Vlasnik Vito Nicastri, 57-godišnji biznismen, nekada zvan "Gospodar vjetra" zbog njegovih broj velikih imanja sa vjetroelektranama, uložio je novac zarađen ucjenom, trgovinom narkoticima i drugim nezakonitim aktivnostima za Mattea Messina Denara, za kojeg se smatra da je šef šefova Cosa Nostre, navodi talijanska policija.

Talijanske vodeće kriminalne grupe Cosa Nostra, 'Ndrangheta i Camorra imaju godišnji promet veći od 116 milijardi eura, što je više od godišnje prodaje talijanske najveće kompanije, naftnog giganta Eni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: