Privreda
266

EU inspekcija uskoro u BiH, domaći živinari i peradari spremni za izvoz i na to zahtjevno tržište

Piše: A. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Udruženja živinara i proizvođača jaja objavio da je naša zemlja ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Na ispunjavanju uvjeta radili su u skladu s Akcionim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Evropske unije. Prvo će biti odabrane bh. kompanije za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške odranije.

Najavio je i da će u toku 2017. godine u BiH doći inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizik Evropske unije, koja bi domaćim proizvođačima mogla dati dozvolu za izvoz mesa peradi, hrane i proizvoda od mesa peradi i jaja u EU.

Šarović je kazao da inspekcija iz Dablina dolazi na osnovu zahtjeva iz naše zemlje i da će pregledati proizvodne objekte i čitav sistem.

"Mislim da je to zaista dobra vijest. Trenutno radimo na usaglašavanju odgovarajućeg roka. Nadamo se najboljem", poručio je ministar istakavši da je optimističan.

Ptičija gripa na samo jednom imanju

Osim o ovoj temi, razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji, problemima koji muče naše proizvođače, pitanjima koji se tiču stvaranja uslova za dobijanje dozvola za izvoz u Evropsku uniju, utjecaj adaptiranog SSP-a na ovaj sektor i pitanjima koja se odnose na ptičiju gripu.

"Dio proizvoda mesa peradi će ući u BiH bez carine i prevelmana. Razgovarali smo o raspodjeli ovih kvota. Polovinom godine ćemo vidjeti da li to i u kolikoj mjeri utječe na konkurentnost naših proizvođača. Gospodin Kalaba nas je informisao o bolesti ptičije gripe koji je zabilježen u okolini Prijedora u jednom slučaju. Ova bolest pojavila se u skoro svim zemljama EU, u susjednoj Hrvatskoj, a ono što je najvažnije za naše proizvođače radi se o jednom slučaju na imanju, a ne na proizvodnim objektima i farmama. Kancelarija za veterinarstvo je dala preporuke u tom slučaju. Bit ćemo u stalnoj koordinaciji jer je ovo pitanje od interesa za sve nivoe vlasti. Situacija je pod kontrolom. Naravno, pratimo i šta se dešava u susjednim državama. Dijelovi nekih regija su isključeni iz mogućnosti uvoza u BiH", objasnio je Šarović.

Kuda sa animalnim otpadom

Jedno od pitanja koje su privrednici potencirali je pitanje odlaganja animalnog otpada kao rastućeg problema koji mora dobiti prioritet jer ga BiH nije riješila u skladu sa evropskim standardima.

"Prepuni smo grobalja životinja širom BiH i očito da je došao trenutak kada to moramo riješiti na odgovarajući način. Dogovorili smo se da koordinacija bude stalna. Dio aktivnosti će se raditi s ministarstvom i kancelarijom, a značajan dio s institucijama entiteta. Uvažavamo značaj peradara, oni izvoze blizu 4.000 tona svojih proizvoda u okolne zemlje, ali još ne i u EU. Nadamo se da ćemo se, kada pređemo ovaj prag, vratiti na onaj izvoz otprije nekoliko godina, a to je bar 6.000 tona", kazao je Šarović.

Živinari i peradari su poručili da su spremni da probaju i na domaćem i na vrlo zahtjevnom evropskom tržištu iako su svjesni da živimo u, kako kažu, neobičnoj zemlji u kojoj saradnja privrednih institucija nije na zavidnom nivou. Poručili su da se nadaju kako će se u budućem periodu slati i drugačiji signali uz lakše i bolje organizovanje i poslali zdravu i optimističnu poruku da će se vrlo brzo pokazati i na tržištu EU.