Privreda
0

Ericsson Nikola Tesla modernizira jezgrenu mrežu BH Telecoma

FENA
Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević potpisali su u Sarajevu ugovor o modernizaciji dijela jezgrene mreže BH Telecoma, vrijedan 20 miliona kuna (5,1 milion KM), saopćeno je iz kompanije Ericsson Nikola Tesla.

U okviru ovog ugovora planirana je nadogradnja i povećanje kapaciteta postojećeg MSS komutacijskog podsistema.

Realizacijom ovog projekta, kako se navodi, bit će stvorena osnova za unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih komunikacijskih usluga, kao i veći stepen pouzdanosti mreže.

U cilju praćenja globalnih telekomunikacijskih trendova ugovor obuhvata i najnoviju verziju Ericssonovog IP multimedia sistema koji će BH Telecomu omogućiti ponudu novih multimedijskih usluga i daljnji razvoj u smjeru IP-fikacije i konvergencije.

Rešidbegović je nakon potpisivanja ugovora izjavio da svaki operator koji želi postići daljnji rast mora razvijati svoju jezgru mreže jer je to, između ostalog, preduvjet za isporuku novih atraktivnih usluga.

"Ovo najsavremenije rješenje ponudit će nove mogućnosti našim korisnicima", istakao je on.

Gordana Kovačević je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje saradnje sa BH Telecomom.

"Jezgrena mreža predstavlja okosnicu mrežne infrastrukture i nužno ju je kontinuirano modernizirati. Radovi na isporuci ovog rješenja i omogućavanju njegovih punih funkcionalnosti, počinju odmah", naglasila je Kovačević.

Ericsson je vodeći svjetski isporučitelj komunikacijskih tehnologija i usluga, koji pruža podršku za mreže s više od 2,5 milijardi pretplatnika.