Omjer ulaganja pola-pola
0

EP RS i Hrvatske potpisale memorandum o izgradnji HE Dubrovnik 2

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Memorandum o razumijevanju između elektroprivreda Republike Srpske i Hrvatske, kojim će biti definirana saradnja u izgradnji hidroelektrane (HE) “Dubrovnik 2″, koja bi trebalo da počne sljedeće godine, potpisali su danas direktori Elektroprivrede RS Branislava Milekić i predsjednik Uprave Elektroprivrede Hrvatske Zlatko Koračević.

U ovom dokumentu izražen je zajednički interes u realizaciji ovog projekta, te iskazana namjera obje elektroprivrede za nastavak dogovora na iznalaženju rješenja u vezi s institucionalnim, organizacionim, vlasničkim, kao i energetskim pitanjima korištenja HE Dubrovnik 2.

Radna grupa treba da pripremi odgovore na sva pitanja u ovom projektu, studiju izvodljivosti, kao i studiju ekološkog utjecaja na životnu sredinu, rekla je Milekić u izjavi novinarima u Trebinju.

Uvjet za realizaciju je da studije izvodljivosti i ekološkog utjecaja pokažu da je projekat izvodljiv, ekonomski i ekološki prihvatljiv, s posebnim osvrtom na uticaj na sliv rijeke Neretve.

Definirano je da će omjer ulaganja dvije elektroprivrede biti 50:50 posto, ali da će prethodne studije precizirati sva pitanja u vezi s realizacijom projekta, od vrijednosti, do početka realizacije i drugih pitanja.

Hidrolektrana Dubrovnik 2 gradila bi se na području Hrvatske, instalirane snage 300 megavata i proizvodila bi dodatnih 300 gigavat-sati električne energije godišnje.

Predsjednik Uprave Elektroprivrede Hrvatske Zlatko Koračević kaže da se potpisivanjem Memoranduma završava projekat koji je počeo prije 47 godina, a ima međudržavni i regionalni značaj.

Koračević napominje da će poseban značaj biti dat studiji utjecaja na okolinu, s naglaskom na rijeku Neretvu i na slivove ostalih rijeka koje su vezane za Trebišnjicu.

“Ako ta studija pokaže da ima negativnih uticaja projekat neće biti realiziran, ali prema svim našim i saznanjima stručnjaka koji godinama rade na projektu nema nikakve opasnosti”, rekao je Koračević.

Također je dodao da, ukoliko se dvije elektroprivrede ne dogovore o izmirenju dugovanja hrvatske Elektroprivrede prema Hidrolektranama na Trebišnjici, to pitanje će biti riješavano arbitražom, ali je na osnovu dosadašnjih razgovora optimista da se može postići sporazum.

Voda za ovu HE bi se u slučaju realizacije ovog projekta osigurala iz sliva rijeke Trebišnjice, potvrdila je generalna direktorica Elektroprivrede RS-a Branislava Milekić.