Privreda
190

Energoinvest u Albaniji realizirao posao vrijedan 31 milion eura

Klix.ba
Predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo prisustvovali su puštanju pod napon dalekovodne linije, 110 kV Erseke – Permet u Republici Albaniji.

"Radi se o značajnom projektu za našu kompaniju, u ukupnoj vrijednosti od 31 milion eura. Osim dalekovodnih linija na jugu, Energoinvest u Albaniji realizira još jedan veliki projekat na sjeveru zemlje – dalekovod 400 kV u vrijednosti od 28,5 miliona eura", saopćili su iz Energoinvesta.

Ceremoniji puštanja u pogon dalekovoda, pored direktora Energoinvesta Enesa Čengića i pomoćnika direktora za oblast inženjeringa Mersada Ramovića te njihovih zaposlenika u Albaniji, prisustovali su ministar energije i industrije u Vladi Albanije, Damian Gjinkuri, potpredsjenik Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW) Christoph Tiskens, generalni direktor Elektroprenosa Abanije, Engjell Zeqo, te predstavnici Ambasade Njemačke u Albaniji.

“Naši inženjeri, projektanti, monteri, radnici pokazuju da u vrlo teškim i zahtjevnim uslovima na jugu Albanije mogu uraditi kvalitetan posao, proizvod koji je vrhunski, a to na ovom projektu potvrđuju i albanske vlasti, ali i naši njemački finansijski partneri. Dobijeni poslovi, njihova uspješna realizacija, svrstali su Energoinvest kao lidera u elektroenergetici u ovom djelu Evrope. Potvrda tome je i upravo pristigla obavijest o dobijanju još jednog velikog projekta u regionu. Naime, Crnogorski elektroprenosni sistem dodijelio je Energoinvestu posao za izgradnju dalekovoda od 400 kV Čevo – Pljevlja u ukupnoj vrijednosti cca 29 miliona eura! Ovim je potvrđena i odlična međudržavna saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a podršku su pružale aktuelne vlasti obje države", rekao je direktor Čengić.

Energoinvest zahvaljujući ugovorima koje realizira, te ovom novom u Crnoj Gori, omogućit će stabilno poslovanje kompanije, reference i otvaranje vrata za dobijanje novih poslova kako u regionu tako i na drugim tržištima. I pored ovih izuzetnih rezultata, i dalje veliki problem za kompaniju, nažalost, predstavlja rat u Iraku i Libiji, te nemogućnost naplate naših realiziranih ugovora, što otežava poslovanje, saopćili su iz Energoinvesta.