Negiraju Elekove navode
28

Energoinvest: Netačno je da se neće desiti rast cijena plina

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U kompaniji Energoinvest negiraju tvrdnju direktora preduzeća Sarajevo Gas Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka da se neće desiti rast cijena plina potrošačima, odnosno da će razlika u cijeni biti kompenzirana smanjenjem dobiti Energoinvesta.
Kako su saopćili, nije im jasno šta je osnov za navedenu izjavu, niti je navedenu dogovoreno. U prilog svojoj konstataciji su naveli da se dobit, odnosno gubitak Energoinvesta utvrđuje po prihvatanju poslovnih izvještaja u junu 2024. za prethodnu godinu, a o čijem statusu odlučuju organi kompanije.

Naglasili su da je dogovoreno da razlika nove cijene transporta plina, odobrena preduzeću Sarajevo Gas Istočno Sarajevo, bude obračunata potrošačima od prvog kvartala ove godine. To se odnosi na potrošače i u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i na potrošače u Istočnom Sarajevu. Kao razlog za to istakli su to što ne postoji odluka o subvencioniranju rasta cijene. U Energoinvestu imaju bojazan od još jedne mogućnosti.

"Izražavamo bojazan da će nakon odobrenja nove tarife preduzeću Sarajevo Gas Istočno Sarajevo uslijediti zahtjev i operatora transportnog sistema u FBiH, s obzirom na to da je prihvatanjem zahtjeva operatora iz Republike Srpske došlo do značajnog nesrazmjera cijena transporta plina na štetu operatora u FBiH", naglasili su.

Potvrdili su da su na danas održanom sastanku u Vladi FBiH prihvaćeni zahtjevi preduzeća Sarajevo Gas Istočno Sarajevo, a koji se odnose na rast cijena usluga transporta plina u dijelu trase kojim upravlja Sarajevo Gas Istočno Sarajevo.

Kako su saopćili iz Energoinvesta, nakon svih predstavljenih uporednih pokazatelja i argumenata, dva entitetska resorna ministra Vedran Lakić (SDP) i Petar Đokić (SP) su u neposrednom dogovoru donijeli odluku o prihvatanju zahtjeva, uz obavezu da Sarajevo Gas Istočno Sarajevo osigura odgovarajuće odobrenje regulatora ili Vlade RS.