Privreda
0

Energoinvest: Katarsko tržište je velika prilika za nove poslove

FENA
Katar je definitivno tržište koje je u ekspanziji, naročito u infrastrukturnom sektoru, gdje Energoinvest d.d. Sarajevo može pružiti svoje usluge.

"Ranije smo imali određenih neriješenih problema koji su, u martu prošle godine tokom posjete bh. državno-privredne delegacije toj državi, riješeni. Uzimajući u obzir njihove pripreme za velika sportska takmičenja jasno je da će u Kataru svoj udio tražiti najvažniji svjetski privredni igrači. Mi jesmo zainteresirani, imamo načina kako da budemo konkurentni i vjerujem da ćemo s našim poslovnim partnerima dobiti neki od poslova", kazali su za Fenu u Energoinvestu.

Energoinvest je u saradnji s lokalnom kompanijom UNICOM u jesen 2012. godine predao ponudu za izgradnju trafostanica 66 na 11 kW u vrijednosti od 44 miliona eura, tj. 56 miliona eura za dva lota. Ove dvije ponude su u okviru velikog elektro-energetskog projekta STAGE 11, investitora Katarske elektroprivrede (Kahram).

"Energoinvest je, po ponudi, zadužen za projektovanje inženjering i nadzor, a za građevinske radove naš lokalni partner. Ponuda je još u opciji i nemamo obavijesti o plasmanu, ali očekujemo da će nam biti dodijeljen jedan od poslova. U slučaju dobivanja jednog od ovih poslova, aktivirali bismo regionalno predstavništvo Energoinvesta za zemlje Zaljeva, i time stvorili uvjete za naše daljnje širenje na tom tržištu", kazali su u Energoinvestu.

Svojevremeno su (tačnije u aprilu 2011.) Energoinvest, ANS Drive i Al-Shiddi potpisali poslovne ugovore koji se odnose na osnivanje zajedničke firme (joit venture) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Zbog komplikovane procedure prilikom registracije zajedničke kompanije u Saudijskoj Arabiji, kao i odluke Energoinvesta d.d. Sarajevo da se poslovanje kompanje orijentiše na druga tržišta, poslovna saradnja po tom osnovu nije realizovana.

"Tržište Saudijske Arabije je još u našem fokusu interesovanja, ali za agresivniji strateški nastup treba uraditi određene pripreme u smislu vezivanja za sposobnog lokalnog partnera uz pripremu naših kadrova koji bi bili poslani na to tržište", navode iz Energoinvesta.

Što se tiče Energoinvestovih poslova u Iraku, na ugovoru „Izgradnje trafostanica 132/33/11kV“ Erbil (Irak), projektanti ove kompanije izradili su kompletnu projektnu dokumentaciju. Riječ je o izgradnji četiriju trafostanica 132/33/11kV, u regiji Erbila, kao i proširenju, odnosno izgradnji dodatna dva dalekovodna polja 132kV, na postojećoj trafostanici Soran, također, u istom području. Ukupna vrijednost predmetnog ugovora je oko 50 miliona USD. Ovaj projekt je dio „stagea 6“, investicionog ciklusa regionalnog Ministarstva energetike Kurdistana.

"Energoinvest je ocijenjen najuspješnijim ponuđačem na tom tenderu i početkom 2012. godine dobio posao. Trenutno se radovi izvode na svim lokacijama. Stepen realizacije građevinskih radova dostigao je nivo da se krenulo s montažom čelične konstrukcije i elektroopreme", kazali su u ovoj kompaniji ističući da dosadašnja realizacija posla zaista ide dobro.

"U građevinskom dijelu projekta angažirali smo lokalne izvođače, koji su prvi put ušli u izgradnju 132kV trafostanica, ali uz našu podršku i nadzor uspješno savladavaju dio po dio projekta. Ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, procjena je da će prve tri stanice biti puštene u rad do marta 2014. godine, a stanica u Qushtapi u narednih četiri do pet mjeseci. Svi naši napori usmjeravaju se na uspješno privođenje kraju tekućeg ugovora i dobijanje novog radi opstanka na ovom vrlo aktivnom i važnom tržištu, uz kvalitetne i kompetitivne ponude koje budemo predavali, možemo računati da će nam neki od poslova biti dodijeljen", ističu u Energoinvestu.

Poznato je da libijsko tržište već dugi niz godina predstavlja jedno od najvažnijih tržišta za Energoinvest te zbog toga nastoje osigurati nastavak realizacije postojećih ugovora u Libiji. U septembru prošle godine libijska kompanija Agoco dodijelila je Energoinvestu ugovor za izgradnju trafostanice u Bedi.

"Posao za izgradnju trafostanice u Bedi, vrijedan 2.653.700 eura, potvrda je Energoinvestovih napora da se izvrši poslovno-finansijska konsolidacija našeg predstavništva u ovoj zemlji i tako stvore preduvjeti za nove projekte", kazali su u Energoinvestu i dodali da realizacija teče planiranom dinamikom.

Izbijanjem sukoba u Libiji poslovne aktivnosti Energoinvesta su se značajno smanjile.

"Svjesni smo da je Libija trenutno nestabilno područje, ali isto tako znamo da će se prilike kad-tad stabilizirati i mi moramo biti spremni, jer to trižište za nas ima historijski, ali i strateški značaj. Pratimo situaciju u Libiji, naši zaposlenici su na terenu. Nećemo se lako odreći, naročito poslova koji su ugovoreni, a koji zbog rata nisu mogli biti realizovani", kazali su u Energoinvestu.