Odgovornost u poslovanju
204

Elvedin Okerić: Javna preduzeća su ponekad kolateral politike

B. R.
Elvedin Okerić (Foto: CCI)
Elvedin Okerić (Foto: CCI)
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (NiP) je poručio da su javna preduzeća ponekad kolateral politike.
To je izjavio na konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI) posvećenoj odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Konferencija je okupila, kako su saopćili iz CCI-a, predstavnike zakonodavnih institucija, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva s ciljem predstavljanja trenutnog stanja i praksi u poslovanju javnih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine. U sklopu konferencije su održane dvije panel diskusije o mjerenju rezultata rada i monitoringu rada javnih preduzeća.

"Nažalost, javna preduzeća su nekad kolateral politika. U Kantonu Sarajevo smo u prethodne tri godine imali tri vlade. Svaka smjena vlade pravi jednu štetu za javna preduzeća. Promjenom upravljačkih struktura dodatno se izgubi vrijeme, a onda ostane pet ili šest mjeseci da se pokažu rezultati tog preduzeća", ocijenio je Okerić.

Izvršni direktor CPU-a Adis Muhović je naveo da su javna preduzeća u Bosni i Hercegovini mnogo manje efikasna od privatnih kompanija i da je njihov prihod značajno manji od njihovog duga koji prema podacima MMF-a kontinuirano raste od 2017. do 2020. godine i koji je porastao za 1,2 milijarde KM.

"Neophodno je prvo vidjeti koja je uloga države i da li postoji pravo vlasništva na bilo koju od kompanija, a potom definisati jasne ciljeve za svaku kompaniju pojedinačno kako bi se uprava mogla držati odgovornom. Dodatno, neophodno je promijeniti izbor menadžmenta i način nagrađivanja, kako bi se mogli privući najbolji i najkompetentniji ljudi koji će rukovoditi javnim kompanijama. Sve to je neophodno primijeniti uz uspostavljanje kontrole na način da je država informisan i aktivan vlasnik, za razliku od trenutne situacije gdje postoje javna preduzeća čiji je većinski vlasnik država, ali bez ikakve kontrole", izjavio je Muhović.

Adis Muhović (Foto: CCI)
Adis Muhović (Foto: CCI)

Na konferenciji su o monitoringu rada javnih preduzeća iz ugla civilnog društva govorili i predstavnici Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TI BiH).

"TI dok prati rad javnih preduzeća i javne nabavke, fokusiran je i na pozivanje na odgovornost rukovodilaca, tako da pored toga što šaljemo zahtjeve za monitoringom pojedinačnih javnih nabavki, podnijeli smo nekoliko prijava protiv odgovornih osoba u javnim preduzećima, međutim, još niko nije procesuiran i to ukazuje na izostanak odgovornosti osoba koja donose loše rezultate preduzećima", istakla je Milena Mastalo, program menadžerica TI BiH.

Konferencija CCI-ja o (ne)odgovornosti u poslovanju javnih preduzeća (Foto: CCI)
Konferencija CCI-ja o (ne)odgovornosti u poslovanju javnih preduzeća (Foto: CCI)

Rezultati istraživanja CCI-ja pokazuju da su javna preduzeća nedovoljno transparentna, da rezultati njihovog rada nisu u prvom planu i da nedostaje institucionalna kontrola njihovog rada.

Javna preduzeća u Bosni i Hercegovini su primarno, kako su napomenuli, stranački plijen i poligon za koruptivno stranačko zapošljavanje, često pružaju loš kvalitet javnih usluga te imaju nagomilane dugove koji iznose više milijardi KM", zaključila je Emina Ćatić, projekt koordinatorica CCI-ja.

U CCI-u su naglasili da na stranici www.ferzaposljavanje.ba građani mogu pronaći registar svih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, registar rukovodećih kadrova, registar razmatranih godišnjih izvještaja o radu i bazu podataka o rezultatima poslovanja javnih preduzeća sa analitičkim karticama po javnim preduzećima koje daju presjek stanja po javnim preduzećima i trendove u poslovanju u posljednjoj deceniji.

Saopćili su da u narednom periodu planiraju nastaviti aktivnosti na temu rada javnih preduzeća, primarno kroz, kako su naveli, zagovaranje preporuka za unapređenja poslovanja javnih preduzeća i stavljanje fokusa na odgovornost za rezultate rada.