Osnivač Tesle
0

Elon Musk kaže da "prilično mrzi" biti šef kompanije

M. P.
Elon Musk/Foto: Shutterstock
Elon Musk/Foto: Shutterstock
Elon Musk otkrio je da ne uživa biti šef Tesle, kazavši američkom sudu kako to "prilično mrzi" te kako bi radije trošio vrijeme na dizajn i inžinjering.

Teslin osnivač govorio je na početku suđenja na kojem je optužen da je vršio pritisak na članove odbora kompanije da sklope ugovor o kupovini solarnih ploča u iznosu od 2,6 milijardi dolara.

Dioničari tvrde da je novac proizvođača automobila bačen na kupovinu SolarCityja, koji je, kažu, ostao bez novca.

U vrijeme dogovora Musk je posjedovao 22 posto udjela u Tesli i kompaniji za solarne panele koju su osnovali njegovi rođaci.

"Budući da se radilo o transakciji dionica-za-dionice, a posjedovao sam skoro potpuno isti postotak oba, nije bilo finansijske dobiti," rekao je Musk.

Musk je porekao i vršenje pritiska na članove odbora, rekavši da je dogovor dio "generalnog plana" za stvaranje pristupačnih vozila sa zelenim napajanjem.

Dioničari koji vode slučaj protiv Muska, koji prema Forbesu vrijedi 168 milijardi dolara, zatražili su od suda da Tesli u potpunosti vrati 2,6 milijardi dolara. To bi bila jedna od najvećih presuda protiv pojedinca.

Prošle godine su drugi članovi odbora Tesle nagodili parnicu zbog posla za 60 miliona dolara. Oni članovi odbora koji su isključili Muska nisu priznali nikakvu nepravdu.

Dan Ives, analitičar iz Wedbush Securitiesa, rekao je da će investitori pažljivo pratiti slučaj.

Uprkos tome, dionice Tesle porasle su u ponedjeljak, dostižući rast više od 4 posto.

Očekuje se da će suđenje trajati oko dvije sedmice.