Servis za potrebe rudnika
14

Elektroprivreda BiH uplatila početni kapital za formiranje nove firme u Tuzli, čeka se odluka suda

A. K.
MiOD će zapošljavati 326 radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
MiOD će zapošljavati 326 radnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine predala je zahtjev za registraciju nove kompanije u Tuzli, a trenutno se čeka odobrenje Općinskog suda u tom gradu, potvrđeno je za Klix.ba.

Početni kapital je već uplaćen, a kompanija će se baviti pružanjem usluga elektromašinskog održavanja te usluga rada mehanizacije za potrebe rudnika uglja u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

MioD je društvo s ograničenom odgovornošću, a koje je Elektroprivreda BiH osnovala prije dva mjeseca, na osnovu odluke Skupštine tog javnog preduzeća.

Riječ je o kompaniji čije će sjedište biti u Tuzli, a osnovna djelatnost je pružanje usluga elektromašinskog održavanja te usluga rada mehanizacije za potrebe zavisnih društava rudnika uglja u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

"Formiranje firme ide u skladu s našim planom aktivnosti. Nakon donošenja skupštinskih odluka o fomiranju kompanije i uplate sredstava, odnosno osnivačkog kapitala, predat je zahtjev za registraciju firme. Mi sada čekamo da registracioni sud u Tuzli završi svoj dio posla, kako bi kompanija u pravnom segmentu zvanično bila osnovana", kaže za Klix.ba direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Kada je riječ o tehničkom segmentu formiranja kompanije, kako nam je kazao Andelija, on se odnosi na nabavku opreme koja je neophodna za realizaciju poslovnih aktivnosti vezanih za opsluživanje rudnika, odnosno novih buldozera i rovokopača.

Tri pogona i 326 zaposlenih

Novo preduzeće MioD će raditi u tri pogona. U sjedištu u Tuzli će se nalaziti i još dva pogona, dok će jedan biti lociran u Kaknju. Ukupno bi trebalo biti zaposleno 326 radnika, primarno uposlenika iz zavisnih društava rudnika uglja koncerna Elektroprivrede BiH, od kojih će 279 raditi u Tuzli.

"Kada je riječ o prijemu uposlenika, predviđeno je da se oni iz rudnika prebace u novu kompaniju. Mi te procedure nismo pokrenuli, s obzirom na to da prvenstveno moramo dobiti rješenje suda o formiranju kompanije. Nakon toga ćemo moći provoditi sve ostale procedure koje se odnose na jednu ovakvu firmu", dodaje Andelija.

Elektroprivreda BiH u aprilu 2020. godine usvojila je program restruktuiranja rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna, a to, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje novih kompanija pod grupacijom državnog javnog preduzeća. U ovim kompanijama, plan je da se zbrine višak radnika koji su evidentirani u programu restruktuiranja, a riječ je o njih skoro hiljadu.

"Također, revizorski izvještaj je jedan od najvažnijih razloga za osnivanje ove kompanije. Naime, mi svake godine imamo negativan revizorski izvještaj čitavog koncerna i mišljenje s rezervom za poslovanje kompanije, odnosno Elektroprivrede BiH. Jedini razlog za to je naš odnos s rudnicima, dati avansi, pozajmice i ulaganja u njih. Revizori smatraju da je uzalud ono što radimo u rudnicima jer to ne daje efekte, a Elektroprivredu može odvesti u dubiozu. Mi smo tražili novi model za pomaganje rudnicima i to je upravo osnivanje druge, zdrave kompanije, kojoj ćemo nabaviti opremu i mehanizaciju i koja će obavljati poslove za rudnike", pojašnjava Andelija.

Koncept rada kompanije

Puni naziv kompanije je Mehanizacija i održavanje, što je ujedno i njena osnovna djelatnost, a osnivanje društva s ograničenom odgovornošću izvršeno je početnim kapitalom od 20 miliona KM. Kompanija će biti sektorski ugovorni organ, a rudnici će od nje moći direktno nabavljati usluge, radove i robe, što je propisano Zakonom o javnim nabavkama.

"U okviru Elektroprivrede BiH urađen je elaborat koji je bio osnova za osnivanje kompanije i tu je jasno prepoznat prihod te mogućnosti i potencijali čitavog koncerna. Predviđeni godišnji prihod iznosit će skoro 40 miliona KM, a projicirana dobit je više od tri miliona maraka godišnje. Ukoliko kompaniju djelimično pošaljemo i na tržište, što je maksimalno 20 posto prihoda izvan grupe, shodno Zakonu o javnim nabavkama, imat ćemo mogućnost za dodatno povećanje prihoda od 20 posto", naglasio je direktor Elektroprivrede BiH koja u svom sistemu ima 11 hiljada zaposlenih.

U konačnici MioD će biti novi servis za rudnike umjesto kompanije TTU Energetik, koji je 80 posto bio u vlasništvu Elektroprivrede BiH, a 20 posto RMU Banovići.