{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektroprivreda BiH ni u vanrednim prilikama nije tražila poskupljenja

F
4.9.2012. u 11:55
0
0
Elektroprivreda BiH ni u vanrednim prilikama nije tražila poskupljenja
0
Elektroprivreda BiH ni u vanrednim prilikama nije tražila poskupljenja
Elektroprivreda BiH (Arhiv/Klix.ba)
Region jugoistočne Evrope suočava se s novom krizom u snabdijevanju električnom energijom koja je rezultat gotovo dvogodišnjeg sušnog perioda. Period loših hidroloških prilika odražava se na ukupnu proizvodnju i poslovne rezultate elektroprivrednih preduzeća u regiji. Istovremeno, JP Elektroprivreda BiH nakon ostvarene dobiti od 6,023 miliona KM u prvom polugodištu, u julu i augustu proizvela je više električne energije od planiranih količina za taj period.
Prema podacima iz ove kompanije, proizvodnja je u julu premašena za 11,3 posto, u augustu za čak 19 posto - i pored značajno smanjenog udjela hidroelektrana i remonta Bloka 6 u TE "Tuzla".

"Ovi pokazatelji su JP EPBiH osnov za realni optimizam da će ukupna proizvodnja i dobit kompanije na kraju godine biti u planskim okvirima, kupci s manje zabrinutosti", izjavio je Feni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Istakao je da snabdijevanje domaćeg konzuma i u vanrednim vremenskim prilikama početkom godine nije bilo dovedeno u pitanje, nije se posezalo za reduciranjem na što su drugi bili primorani, nije bilo zahtjeva za povećanje cijena i očuvan je integritet sistema.

Uporedo, nastavljena su ulaganja u održavanje pogonske spremnosti postojećih proizvodnih kapaciteta i pripremu početka gradnje novih, ulaganja u rudnike.

"Formula EPBiH je jednostavna: jasna poslovna politika - dugoročan, održivi razvoj, odgovorno ulaganje, konkurentnost, ekonomski rast i mjere štednje. Uspjeh – njena provedba. Rezultati - uredno snabdjeveni kupci, stabilan sistem, čvršći temelji budućeg razvoja, liderska pozicija u regionu", dodao je Grabovica.

Prema podacima objavljenim na web portalu JP "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar, ovo preduzeće u prvom polugodištu 2012. ostvarilo je prihode od 181.375.921 KM, rashode od 212.979.141, dok je gubitak iznosio 31.603.220 KM.

U istom periodu od deset zavisnih preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske je, prema informacijama objavljenim u medijima, pet preduzeća je poslovalo s gubitkom 18,9 miliona KM, a pet preduzeća je poslovalo s ukupnom dobiti od 5,3 miliona KM.
S gubitkom su poslovale Hidroelektrane na Trebišnjici, Rudnik i TE Ugljevik i distributivna preduzeća Elektro-Hercegovina, Elektro Bijeljina i Elektrodistribucija Pale.

U prvom polugodištu, prema informacijama Ministarstva finansija Republike Hrvatske, Hrvatska elektroprivreda (HEP) poslovala je s minusom od 315 miliona kuna.

Prihod Elektroprivrede Srbije (EPS), prema podacima koje su prenijeli mediji, u prvom kvartalu bio je ispod plana - 48,4 milijarde dinara.

Generalni direktor EPS Dragomir Marković ranije je izjavio da tim rezultatima nisu zadovoljni i da je trebalo da budu veći od 50 milijardi dinara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: