Komentari (50)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Naravno velika preduzeca imaju i veliku imovinu koja je nestala u privatizaciji.Bez velikih preduzeca nema drzave. Veliki su otporniji na krize i mogu da stvaraju zalihe i tako cuvaju radna mjesta.Veliki mogu da pomazu zajednici, finansiranje sporta, kupovina respiratora i medicinske opreme(Violeta) itd. SDA je upala u zamku unistavanja velikih preduzeca zbog pljacke njihove i movine i na taj nacin smo ostali bez drzave
@Atombomb velika sirovinska proizvodnja... sve ostalo je medium....
@Atombomb već godinama nam se trubi da je budućnost u malim i srednjim preduzećima, a sada naslovi: najugroženiji opstanak malih i srednjih preduzeća. preko noći. toliko o stručnjacima, ovaj puta iz ekonomije.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Veliki sistemi kod nas služe: da bi se punile stranačke kase,prale pare,krali svi u njima(od portira do direktora),zapošljavale švalerke,proizvodili gubitci,finansirali projekti koji nikome ne trebaju itd. Je li tako Mirsade Kukiću?!
Mi smo mala zemlja za velika preduzeca. Nama je najbolji spas da svako radi za sebe i od svog truda i rada. Pa koliko je dobar u necemu, koliko se potrudi, toliko i ima. Postoje stotine gradova koji imaju vise stanovnika nego BiH a nemaju velikih preduzeca. Znaci, ima se odakle prepisati.
NGO naprdici. Kad urbaniziras stanovnistvo moras imati industrijaliziranu ekonomiju. Veliki sistemu su baza zbog ekonomije obima i diverzifikacije. Male firme su poddobavljaci velikim sistemima. Sad je kasno o tome pricati. Rat je unistio drustvo, kadar i proizvodne kapacitete dok je EU besumicno investitao u zemlje istocnd Evrope da osigura da se komunizmu zatre sjeme. Sad je kasno o tome pricati. Fer i prorodno je da kako nam kapital leti na Zapad, da i ljudi idu tamo. BiH ce biti zavicaj
Ekonomski tigar-bosnjaci savjetuju sto i kako u ekonomiji🙃🤣🤣🤣🤣🤣
Samo pogledaj divove: google, amazon, apple itd..
Trideset godina naši 'ekonomski stručnjaci' ponavljaju kao papagaji mala i srednja preduzeća samo zato što je neki zapadni probisvijet plasirao tu mantru devedesetih godina. Da su bar potražili bilo gdje u svijetu da prekopiraju uspješnu ekonomiju baziranu na malim i srednjim preduzećima vidjeli bi da ne postoji. Normalno je da su se zapadnjaci trudili da razbiju sve što im je moglo biti bilo kakva konkurencija ali što su uvijek domaći dupelizci tako jadni i poletni da skinu gaće.
Kakvi mi i privreda. Ovi sve razorili. Nekada najjace firme sad skladista za piljare. To je nama nasa borba dala. Btw ovim sto Tita ne vole. Pogledaj na sta lici zeljeznicka u Sarajevu. Ovi ni voz nisu znali nabaviti. Joj odrona i drzave.
Da su velika preduzeća zlo Švabe bi (pri čemu ne mislim na državne firme, već općenito vlasnike tih giganata) prodale Siemens, ABB i druge gigante koji vuku za sobom čitavu privredu. Ameri bi to uradili sa svojim firmama.
haj iskreno, ko vam je platio ovaj clanak?
Postavite pitanje, da li je priča "o malim i srednjim preduzećima" koja je godinama plasirana a koji su najugroženiji u pandemijji spin ili živa istina. jasno je da u krizi opstaju veći, bogatiji, sa većim rezervama, a da su ugroženiji mali i slabi, kako preduzeća tako i pojedinci .
Ove fabrike treba ugasiti jer stvaraju ogromne troškove, a nema sigurne prodaje od proizvodnje.
Zenica se na zalost truje i dalje kancerogenim gasovima. Prije rata je radilo 30000 radnika a sada jedva 2000. Vise radnika zaposljava FIS.
Ne možemo mi bez velikog,nama i treba do zuba velikog zachherat.
@BIMDDC2020 Edukacija da, a evolucija....nista evolucija, samo REVOLUCIJA.To je to vrijeme, svi recepti su oprobani! Ima plan, pridruzices se, znam ;) Jesen stize dunjo moja!
Kakve su nama sve ublehe prodane dobro smo ikako živi. Što Njemačka ne rastavi Volkswagen na male firmice kad je to tako dobro?
Potrebne su fabrike pa bilo kakve. Ne mozemo svi na budzet, i ne mozemo svi zivjet od turizma, kafica i fast foodova itd