{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski rast BiH slabi

S
26.11.2013. u 12:16
1
30
Ekonomski rast BiH slabi
1
Ekonomski rast BiH slabi
Ekonomski rast u BiH u trećem kvartalu ove godine postepeno slabi u odnosu na polugodište, a glavni uzroci su sve slabiji rast robnog izvoza i industrijske proizvodnje, kao i sve izraženije slabljenje domaće tražnje, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o makroekonomskim kretanjima.
Nominalni rast robnog izvoza u trećem tromjesečju iznosio je 3,7 posto, što je upola niža stopa u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal.

Devetomjesečni rast izvoza usporen je za 1,7 procentnih poena u odnosu na polugodišnji nivo.

Nakon što je u aprilu ove godine dostignuta rekordna industrijska proizvodnja u posljednjih nekoliko godina, došlo je do tromjesečnog pada industrijske proizvodnje u periodu maj ‐ juli, koji je nakratko zaustavljen tek u augustu.

U septembru industrijska proizvodnja ponovo bilježi blagi pad, tako da je je treći kvartal obilježila industrijska stagnacija.

Time je industrijski rast usporen sa stope od sedam posto u prvom polugodištu ove godine na 6,2 posto u prvih ovogodišnjih devet mjeseci.

"Sprečavanje daljeg slabljenja rasta industrije u četvrtom tromjesečju moglo bi biti još izazovnije s obzirom na znatno veću uporednu osnovicu od novembra prošle godine, kada je počeo industrijski oporavak", navedeno je u izvještaju.

Polugodišnji rast građevinskih radova takođe usporava u prva dva mjeseca trećeg kvartala ove godine, zbog niske vrijednosti izvršenih radova u augustu od šest posto i septembarskog pada od 2,3 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: