|

Ekonomski rast BiH slabi

Ekonomski rast BiH slabi
1
S
SRNA
26.11.2013. u 12:16
30
komentara
1

dijeljenja
Ekonomski rast BiH slabi
Ekonomski rast u BiH u trećem kvartalu ove godine postepeno slabi u odnosu na polugodište, a glavni uzroci su sve slabiji rast robnog izvoza i industrijske proizvodnje, kao i sve izraženije slabljenje domaće tražnje, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o makroekonomskim kretanjima.
Nominalni rast robnog izvoza u trećem tromjesečju iznosio je 3,7 posto, što je upola niža stopa u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal.

Devetomjesečni rast izvoza usporen je za 1,7 procentnih poena u odnosu na polugodišnji nivo.

Nakon što je u aprilu ove godine dostignuta rekordna industrijska proizvodnja u posljednjih nekoliko godina, došlo je do tromjesečnog pada industrijske proizvodnje u periodu maj ‐ juli, koji je nakratko zaustavljen tek u augustu.

U septembru industrijska proizvodnja ponovo bilježi blagi pad, tako da je je treći kvartal obilježila industrijska stagnacija.

Time je industrijski rast usporen sa stope od sedam posto u prvom polugodištu ove godine na 6,2 posto u prvih ovogodišnjih devet mjeseci.

"Sprečavanje daljeg slabljenja rasta industrije u četvrtom tromjesečju moglo bi biti još izazovnije s obzirom na znatno veću uporednu osnovicu od novembra prošle godine, kada je počeo industrijski oporavak", navedeno je u izvještaju.

Polugodišnji rast građevinskih radova takođe usporava u prva dva mjeseca trećeg kvartala ove godine, zbog niske vrijednosti izvršenih radova u augustu od šest posto i septembarskog pada od 2,3 posto.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...