Neočekivani utjecaj
18

Ekonomista smatra da je Beyoncein koncert djelomično doprinio rastu inflacije u Švedskoj

B. R.
Beyonce (Foto: EPA-EFE)
Beyonce (Foto: EPA-EFE)
Michael Grahn, viši ekonomista jedne od vodećih nordijskih banaka Danske Bank, smatra da je američka pjevačica Beyonce djelomično kriva za prošlomjesečni rast inflacije u Švedskoj.

Mjesečna inflacija je u ovoj državi tokom maja porasla za 0,3 procentna poena, u odnosu na april. Rast je uzrokovan rastom cijena velikog broja roba i usluga, među kojima su usluge hotela, restorana, kao i onih koji organizuju usluge zabave poput koncerata. Grahn je objasnio zašto smatra da je Beyonce djelomično kriva za rast inflacije.

"Čini se da je Beyoncein početak svjetske turneje u Švedskoj doprinio majskom rastu inflacije. Nije poznato za koliko tačno, ali vjerovatno za 0,2 ili 0,3 procentna poena, koliko je bio rast cijena hotelskih i restoranskih usluga. Očekujemo da će ovo iznenađenje biti preokrenuto u junu, kada se cijene hotela i ulaznica vrate u normalu", rekao je Grahn.

Kako piše vanjskopolitički list Politico, iako veliki kulturni i sportski događaji mogu uzrokovati trenutni rast cijena u hotelima i restoranima, oni rijetko utječu na nacionalnu stopu inflacije.

Primjera radi, cijene hotelskih usluga su prošli mjesec u Parizu porasle za 4,3 posto, jer je grad bio domaćin teniskog turnira "Roland Garros", a bio je i mjesto Beyonceinog koncerta.