Pogled iz Bijeljine
52

Ekonomista Aleksa Milojević: Vlast je potcijenila krizu, lažnim statistikama varaju narod

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Korona-kriza gurnula je ekonomiju koja je već bila u krizi u još veće probleme, a naše vlade nastoje situaciju prikazati boljom nego ona jest. U zadnje vrijeme posebno su zanimljive najave iz RS-a kako taj entitet neće ostvariti ekonomski pad, što se nadovezuje na statističke podatke o minimalnom gubitku radnih mjesta.

Pandemija koronavirusa podcijenjena je kao utjecajni faktor na ekonomiju, mišljenja je Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljine. On smatra kako je odgovor vlada, generalno, bio jako površan i nije uočio ono što jesu umni ljudi da je ovo početak jedne sistemske krize.

"Kriza kod nas je trajala i ranije, a korona je to samo ubrzala. Ona u sebi nosi trajne posljedice i nije moguće očekivati da će nakon ovoliko gubitaka da će se na jednom privredni sistem tako popraviti da ćemo mi sanirati gubitke. Ovaj sistem proizvodi gubitke i gubici koji nastaju korona-krizom ostat će trajno kao pad", smatra Milojević.

Problem je i u pogrešnom računanju društvenog proizvoda, dodaje on, jer oko 60 posto BDP-a je dug. Napravi se novo zaduženje i vi imate veći uspjeh, dug se "proturi" kroz autoput, plate... Imate, ono što Milojević imenuje "bogatstvo na bazi duga".

"Ukoliko se Dodik malo više zaduži onda ove godine neće biti pada BDP-a, biće iduće godine ili za pet godina. Napravljena je lažna statistika i tako vlade varaju narod pretvarajući propadanje u uspjeh", navodi on podcrtavajući tzv. "vremenski pomak u krizama".

Svaka krize rješava se proizvodnjom, nastavlja Milojević, navodeći kako u mjerama vlade u Banjoj Luci nigdje nema povećanja proizvodnje. Ilustruje to primjerom čuvenog ekonomiste Johna Maynarda Keynesa koji je krizu tridesetih godina rješavao povećanom proizvodnjom i preraspodjelom budžeta i društvenog proizvoda.

"I tad kao i sada kriza je donijela nepravdu, a ona uništava razvoj. U EU 15 godina padaju plate, a rastu profiti. Ove vlade, RS i FBiH, koje misle da će krizu rješiti zaduživanjem dovest će samo do inflacije. Srlja se samo u dug... Na jesen nas očekuje skok cijena i pad dohodaka te pad društvenog proizvoda tri do četiri posto", zaključio je on.