Uz rast BDP-a
2

EBRD za 2021. godinu predviđa blaži oporavak bh. ekonomije

I. P.
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je usporio početkom 2019. godine dodatno je zastao u prvoj polovini 2020 zbog koronavirusa. Iako je pad PDP-a za godinu pandemije procijenjen na 5 posto, Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa početak oporavka u 2021. godini.

Bosanskohercegovački BDP usporio je u prvoj polovini 2020. godine za dva posto u odnosu na isti period, odnosno prvu četvrtinu 2019. godine.

Sektor proizvodnje u sedam mjeseci 2020. je zbog utjecaja pandemije koronavirusa pao za 12 posto u odnosu na isti period 2019., a proizvodnja metala i namještaja pale su za čak 30 posto.

Sektor turizma je posebno patio, kažu iz EBRD-a. Dolasci stranih turista u julu 2020. bili su za 80 posto manji od dolazaka u julu prošle godine. Također, inflacija je pala u odnosu na prošlu godinu,a zbog smanjenih cijena odjeće, obuće i transporta, te smanjenih marži osnovnih životnih namirnica tokom početka pandemije.

EBRD zato predviđa da će ukupni pad BDP-a za 2020. godinu biti pet posto, ali da će potom u 2021. godini biti zabilježen rast od tri posto.

Ono što može utjecati na ove projekcije, kažu iz EBRD-a, jeste potencijalno pogoršanje pandemije koronavirusa, sporiji nego očekivani oporavak tržišta u eurozoni i nesigurnost vezanu za implementaciju općih reformi u zemlji.