Komentar za Klix.ba
541

Džindić: Za stanje u Zraku krive su tužbe radnika, a ne Vlada FBiH i ja

L. H.
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije
Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije
Nakon što je jučer za Klix.ba otkriveno da je nekom od advokata od suda već dostavljeno rješenje o imenovanju stečajnog upravnika u firmi "Zrak" za predstečajni proces, javio nam se i resorni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
Prije nekoliko dana potpisan je novi ugovora između "Zraka" i evropskog renomiranog proizvođača vojne opreme Hirtenberger, a bila su planirana još dva inostrana ugovora. Planirano je da ovaj ugovor firmu vrati na siguran put, međutim samo nekoliko dana nakon objavljivanja da je ugovor potpisan, stiglo je obavještenje o predstečajnom procesu.

Do sada je više puta ministar Džindić direktno optuživan za trenutno stanje u Zraku i to od strane radnika i načelnika Općine Novi grad, Semira Efendića.

Semir Efendić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Dok su uprava i inžinjeri, pa i zaposlenici 'Zraka' očajnički radili sve da se ispune uslovi za potpisivanje ovog ugovora, dvojac na čelu FBiH, Novalić i Džindić okolo su hodali i tražili stečajnog upravnika za firmu Zrak. To je nažalost bio njihov doprinos i da stvar bude gora, izgleda da su ga našli. Prema informacijama koje imam, već je određena osoba za predstečajni postupak s rokom od mjesec dana da predloži odluku o stečaju", kazao je ranije Efendić.

Za Klix.ba na ovo je imao komentar i ministar Džindić koji je jasno kazao da su za stanje u "Zraku" krive isključivo tužbe radnika.

"Ja bih htio reći da je na osnovu tužbi radnika došlo do ove situacije. Radi se o tužbama na osnovu neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda. Pokrenuta je predstečajna faza onoliko koliko ja znam, još uvijek nemam zvanični podatak. Dakle, stvar je jasna, radnici su tužili firmu, advokatski tim koji je zastupao radnike je predao taj slučaj na sud i sud je odobrio tu predstečajnu fazu. Sada ima rok od 60 dana da se pokuša iznaći neko rješenje, da se firma spasi", poručio je Džindić.

Zanimalo nas je zašto baš sada predstečajna faza nakon što je potpisan ugovor s jednom evropskom firmom.

"Što se tiče ugovora koji je objavljen u javnosti, vidio sam prijedlog ugovora, a taj prijedlog je na stolu već dvije godine, čak i bivšeg menadžmenta i ovog sadašnjeg. Smatram da je to štetan ugovor jer sam vidio osnovnu kalkulaciju koja pokazuje da se iz ovog ugovora ne mogu namiriti ni oni troškovi koji služe tom ugovoru, a kamoli da se nešto zaradi", smatra ministar.

Načelnik Efendić je vrlo jasno poručio da je jedan od krivaca za trenutno stanje u firmi "Zrak" lično Nermin Džindić. Evo šta ministar kaže na to.

"Što se tiče načelnika Efendića, tvrdim da on treba da obavlja svoje poslove iz nadležnosti opštine, a ne da se petlja u neke druge stvari koje nisu njegova nadležnost. Znamo da on ima želju da dođe na mjesto ovog ministarstva i na moje mjesto. Onog trenutka kada dođe onda neka radi i povlači poteze koje smatra da treba, ali će i da odgovara. Imao je skoro pa osam godina Nadzorni odbor u firmi ‘Zrak’, zašto onda do sada nešto nije uradio i pomogao firmi?", upitao je Džindić.

Pitali smo i šta su Vlada FBiH i resorno ministarsvo uradili po pitanju situacije u "Zraku".

"Vlada Federacije i resorno ministarstvo nekoliko miliona su do sada investirali u firmu, što direktno tako i indirektno. Firma je prema drugim kompanijama u namjenskoj industriji zadužena oko tri miliona KM i sve to što smo radili, radili smo da firma pokuša izaći iz tih problema i nađe spas. Dakle, nije fer reći da je neko kriv za nešto a imati osam godina svoj Nadzorni odbor. Dobro znamo šta je Nadzorni odbor i kakvu ulogu ima u formi odlučivanja i pronalaženju novih poslova", poručio je ministar.

U rješenju o predstečajnom procesu navodi se da Uprava firme treba da predloži odluku o stečaju. Međutim, trenutnoj v.d. Upravi "Zraka" je istekao mandat početkom ove sedmice, a Vlada FBiH još nije imenovala novu.

"Mi smo na prošloj sjednici Vlade imenovali Nadzorni odbor, njima je istekao mandat, imenovali smo v.d. Tada smo sjeli sa Sindikatom i rekli njima da daju prijedlog za neke ljude koji će zaista zastupati interese radnika. Predložena su dva člana od strane sindikata i imenovana su dva člana. Bit će zakazana skupština na prvoj sjednici Vlade kada će se sve to i potvrditi. Nažalost, procedura je takva i drugačije se ne može. Nakon toga održat ćemo prvi radni sastanak sa tom novom upravom, odnosno novim Nadzornim odborom i vidjeti šta dalje", otkrio nam je naš sagovornik.

Vrijednost "Zrakovih" objekata i zemlje je gotovo 40 miliona maraka. Brojne su tvrdnje koje usmjeravaju sumnje ka ministru Džindiću i njegovim ličnim interesima, a komentar na ovakve optužbe bio je kratak.

"Ta priča je već toliko stara da je ne želim ni komentarisati. Ovdje se radi o tome da su firmu tužili radnici, ne ni ministar, ni Vlada, niti bilo ko drugi. Zbog tih tužbi radnika firma je u predstečajnom postupku. Ne može niko gurati nekoga u stečaj ako on ne zaslužuje da ode u stečaj. Radi se o pravnim stvarima koje ne može niko ispraviti. Zakon je jasan i jasno propisuje na koji način može firma otići u stečaj i ko to može aktivirati, u ovom slučaju su to aktivirali radnici", kazao je za kraj razgovora ministar Džindić.

Komentar na izjave ministra Džindića za Klix.ba dao je i Emir Kominlija, predsjednik Sindikata firme "Zrak".

"Prije nego što je ovo sve pokrenuto, sudinica koja je zadužena oko ovog slučaja je prvenstveno poslala Vladi Federacije BiH i resornom ministarstvu upit da li su oni uopše za stečaj. Vlada i ministarstvo su znači dobili jasno pitanje. Imali su rok od mjesec dana da odgovore, oni naravno nisu ispunili vremenski rok i to je namjerno urađeno da bi se sve ovo nakon toga izdešavalo. Da ne budem prost, reći ću samo je izjava ministra Džindića u najmanju ruku nesmotrena", poručio je Kominlija.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zraka
Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zraka

Također, predsjednik Sindikata "Zraka" je kazao da su radnici koji su tužili firmu "Zrak" bivši radnici, oni su već otišli u penziju. Ti ljudi već 15 godina čekaju svoja potraživanja.

"Vlada Federacije je većinski vlasnik firme 'Zrak', oni postavljaju uprave i njihove uprave su i napravile ovo što su napravile. Dakle, zbog njih su radnici bili prinuđeni na taj očajnički potez tužbe. Mi smo sigurni da ti radnici, iako više nisu uposlenici, vole 'Zrak', ali jedini način da oni dobiju svoja potraživanja jeste da firma ode u stečaj i da počne rasprodaja imovine", smatra Kominlija.

Našeg sagovornika smo upitali kako komentariše riječi ministra Džindića koji kaže da je firma u predstečajnom procesu zbog tužbi radnika, te da Vlada FBiH i on nikako ne mogu biti krivi za to.

"Nama je poznato da je praksa ministra Džindića da se svi problemi koji se dešavaju u firmi 'Zrak' prebacuju na radnike, a nikada nije kriva ni Vlada FBiH, ni ministarstvo, ni Uprava firme, koju oni postavljaju. Bespotrebno je više komentirati njegove izjave. Mi ćemo na drugi način da se okrenemo našoj borbi. Vlada FBiH i ministarstvo Nermina Džindića su mogli sudu poslati jedan dopis u kojem bi naveli da smo mi u konsolidaciji još godinu dana i da navedu da po Zakonu o vojnom naoružanju mi ni u kom slučaju ne možemo ići u stečaj. Apsolutno nisu ništa uradili i pustili su nas niz rijeku", kazao je za kraj Emir Kominlija.