Odluka Vlade KS
141

Donesena odluka o zapošljavanju 150 asistenata na fakultete u Sarajevu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na 122. redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, usvojila Listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“.

Ovim je omogućeno upošljavanje 150 nezaposlenih visokoobrazovanih stručnih osoba, trenutno prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Služba za zapošljavanje KS će fakultetima koji su obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 2.340.000 KM. Prema provedenoj proceduri, na javni poziv raspisan krajem januara ove godine s ciljem implementacije pomenutog programa prijavilo se 29 poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem asistenata. Od ovog broja njih 28 je ispunilo tražene kriterije, a samo jedan prijavljeni poslodavac nije.

Inače, Program je pripreman i bit će proveden u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu.

Ovaj program, kao i nedavno odobreni vezan za upošljavanje 70 doktora medicine, je sastavni dio Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo.