Privreda
167

Domaće kompanije Belif i Life Oil ambalažu proizvoda označavaju znakom Zelena tačka

Klix.ba
Belifu i Life Oilu su uručeni certifikati Zelene tačke za društvenu odgovornost i doprinos u razvoju sistema reciklaže ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

Tešanjska firma Belif, koja je vodeći proizvođač antifriza i hemijskih sredstava za tretman bazenskih voda, je primjer društveno-odgovornog ponašanja kada je riječ o zaštiti okoliša I posebno reciklaži ambalažnog otpada.

Društveno odgovorno poslovanje je imperativ svakog uspješnog preduzeća, tako da kompanija posjeduje dozvole za rad sa hemijskim sredstvima, sve upotrebne dozvole i da praktično nema zagađivanja okoliša. Kompletna fabrika, koja je izgrađena po najsavremenijim standardima i koja posjeduje najstrožije sigurnosno-tehničke uslove, se sastoji od proizvodnog pogona, skladišnog prostora za repromaterijale i gotove proizvode i vlastite laboratorije za kontrolu i razvoj proizvoda. U okviru firme posluje i kćerka firma Life Oil koja je ekskluzivni uvoznik Total maziva.

Poizvodi iz Belifovog asortimana su označeni Zelenom tačkom, pa je Belif, ispunjenjem zakonskih obaveza za ambalažu koje propisuje Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH, preko Ekopaka regulisao i pravo na korištenje ovog prestižnog međunarodno zaštićenog znaka.

Označavanjem proizvoda Zelenom tačkom Belifovi proizvodi komuniciraju krajnjem potrošaču da Belif uključenjem u sistem Ekopaka finansijski doprinosi uspostavu i razvoju dugoročnog, transparentnog i efikasnog Sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u našoj zemlji, po uzoru na najefikasnije sisteme zemalja Evrope.

To praktično znači da ambalažna privreda okupljena oko Ekopaka finansira projekte koji su do sada započeti u 15 općina:

  • Tehnički segment, tj nabavku kontejnera za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, vozila za odvoz prikupljenog otpada, izgradnju reciklažnih dvorišta,
  • Edukativno – promotivni - kroz edukativne i promotivne aktivnosti Ekopaka je dosada prošlo više od 40.000 djece širom Federacije BiH. Ekopak je, preko mreže svojih sakupljača i komunalnih preduzeća, u prethodne tri godine prikupio oko 20.000 tona ambalažnog otpada koji je predat na recikiklažu, čime su ispunjeni ciljevi koje propisuje Pravilnik o ambalažnom otpadu Federacije BiH.