Licemjeran potez
27

Dok državu tjera na štednju, Javier Milei povećao sebi platu za 48 posto pa okrivio druge

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Argentine Javier Milei optužen je za licemjerje jer je orkestrirao značajno povećanje predsjedničke plate dok je progurao paket mjera štednje, u skandalu koji je potresao vladu desničarskih populista.

Opozicioni zastupnici obrušili su se na Mileija tokom vikenda, dijeleći pojedinosti na društvenim medijima koji su pokazali da je njegova bruto mjesečna plata prošlog mjeseca porasla na nešto više od 6 miliona argentinskih pezosa (7.073 dolara prema službenom tečaju Argentine). To odražava povećanje predsjedničke plate od januara od 48 posto.

Milei je tokom televizijskog intervjua u ponedjeljak rekao da je naredio smjenu ministra rada Omara Yasina zbog skandala, navodno rekavši da je povećanje plate njemu i najvišim vladinim dužnosnicima "pogreška koja se nije smjela učiniti".

Libertarijanski ekonomist, kojeg se često uspoređuje s bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, pokušao je odbraniti povećanje plata tvrdeći da je ono automatski pokrenuto dekretom koji je potpisala bivša predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner prije 14 godina.

Opozicioni zastupnici, međutim, rekli su da je predsjednikov vlastiti potpis korišten na dekretu za februar koji je omogućio povećanje plate.

“Upravo sam obaviješten da je kao rezultat uredbe koju je potpisala bivša predsjednica Cristina Kirchner 2010. godine, a kojom je utvrđeno da politički dužnosnici uvijek trebaju zarađivati više od zaposlenika u javnoj upravi, političkom osoblju ove vlade automatski povećano", kazao je Milei.

Skandal dolazi nedugo nakon velikog neuspjeha Mileijevog zakona o sveobuhvatnoj ekonomskoj reformi, iako je predsjednik od tada ponovno potvrdio svoju odlučnost da nastavi s mjerama štednje koje izazivaju podjele.

Milei, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora krajem prošle godine, rekao je da nema alternative njegovoj predloženoj "šok terapiji" ako se vlada želi uhvatiti ukoštac s dubokom ekonomskom krizom u Argentini.

Kupovna moć Argentinaca je opustošena godišnjom stopom inflacije od više od 250 posto, što je najviša razina u više od tri desetljeća, dok dva od pet građana sada živi u siromaštvu nakon desetljeća lošeg finansijskog upravljanja.

Među nekim od svojih predloženih politika, Milei je obećao dolarizaciju ekonomije, ukidanje centralne banke zemlje i privatizaciju penzionog sistema.

Victoria Tolosa Paz, argentinska zastupnica koja je prethodno bila u kabinetu ljevičarskog predsjednika Alberta Fernandeza, optužila je Milei za dvostruke standarde.

"Sa zastavom štednje, Milei nas laže", rekla je Tolosa Paz.

Fernandez de Kirchner također je kritikovala Mileia, rekavši da dekret koji je potpisala 2010. nema "nikakve veze" sa skandalom s platama sadašnje vlade.

"Oh predsjedniče, želiš se boriti sa mnom da ne pričamo o uredbi koju si potpisao kojom se tebi i tvojim dužnosnicima daje povećanje od 48 posto dok se uništavaju penzije i plate Argentinaca i Argentinki. Priznajte da ste potpisali, bili plaćeni i uhvaćeni", poručila je bivša predsjednica Fernandez de Kirchner.