Nisu vođeni razgovori
43

Dodatno pojašnjenje sindikata o jednokratnoj pomoći: Sa Vladom FBiH nije dogovarana isplata druge tranše

V. K.
Predsjednik sindikata Samir Kurtović dodatno obrazložio pitanje isplate jednokratne pomoći (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik sindikata Samir Kurtović dodatno obrazložio pitanje isplate jednokratne pomoći (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je objavljena informacija o potencijalnoj isplati i druge tranše pomoći Vlade FBiH, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Samir Kurtović dodatno je obrazložio ove navode.
U izjavi za Klix.ba Kurtović je naglasio kako sa Vladom FBiH nije dogovarana isplata druge tranše.

"Sa Vladom Federacije imamo korektnu saradnju i izuzetan socijalni dijalog. U izjavi koja je danas objavljena drugačije je formulisano u smislu isplate pomoći radnicima organa uprave Federacije BiH. Sa Vladom Federacije BiH nije dogovorana isplata druge tranše pomoći po Uredbi Vlade Federacije BiH niti su bili pregovori i razgovori po tom pitanju" rekao je Kurtović.

Poručio je kako zaposleni u organima uprave obavljaju teške poslove.

"Uposlenici u organima uprave FBiH rade jako teške i zahtjevne poslove i svaki vid pomoći shodno rastu indeksa potrošackih cijena čini zadovoljstvo i opstanak radnika u organima uprave FBiH", zaključio je Kurtović.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Budžeta Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca (Vlada FBiH, op.a.) u iznosu od 1.260 KM, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Isplate će, odlukom od 18. decembra ove godine, iznositi 1.260 KM, što je odluka vezana za aktuelni budžet. S obzirom da su poslodavci oslobođeni plaćanja doprinosa za ovu pomoć, u ukupnom iznosu 2.520 KM, za eventualno novu tranšu će biti potrebna nova odluka za korisnike koji su na budžetu FBiH. Krajnji rok za isplatu je kraj šestog mjeseca.