Privreda
15

Do zdravlja uz vodu iz Banje Guber

SRNA
Banja Guber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Guber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ljekovita voda Banje Guber ponovo biti preporučivana pacijentima za liječenje anemije i još nekih oboljenja, potvrđeno je iz Odbora za zdravlje opštine Srebrenica.

Nakon prestanka rada Banje Guber i petnaestogodišnjeg prekida korišćenja ljekovite vode za liječenje, od subote, 19. marta, ljekari specijalisti Almir Pašagić i Radomir Pavlović će u srebreničkom Domu zdravlja, nakon pregleda i laboratorijskih nalaza pacijentima propisivati terapiju korišćenja vode "Gubera" za liječenje.

Uz podršku opštine i Turističke organizacije Srebrenica, u Domu zdravlja će subotom ordinirati ljekari koji će propisivati terapije za poboljšanje krvne slike i pratiti liječenje vodom Gubera.

U Srebrenici očekuju da će liječenje Guber vodom privući pacijente iz raznih krajeva i povećati broj posjeta ovom mjestu, te doprinijeti oživljavanju zdravstvenog turizma po čemu je ova sredina nekada bila prepoznatljiva.

Ljekar Almir Pašagić kaže da je ova voda pogodna za liječenje anemije, multiple skleroze i još nekih oboljenja ako se adekvatno koristi uz ljekarsku preporuku i nadzor, što je i naučno potvrđeno, ali da može biti i vrlo štetna ako se samoinicijativno upotrebljava.

Guber voda je korištena kao lijek prije više od jednog vijeka i postoje pisani dokumenti koji potvrđuju da je početkom prošlog vijeka na američko tržište izvoženo više od miliona boca ove vode.

Objekti Banje Guber su privatizovani i novi vlasnik tog kompleksa pokrenuo je rekonstruisanje i izgradnju novih kapaciteta za oživljavanje rada Banje i korištenje ove vode za liječenje pacijenata.