Odlična vijest
72

Do početka ljeta vozači će jedinstvenim tagom plaćati autoput u oba bh. entiteta

S. H.
Radi se na uvođenju jedinstvenog TAG uređanja kroz cijelu BiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Radi se na uvođenju jedinstvenog TAG uređanja kroz cijelu BiH (Foto: E. M./Klix.ba)
Odvojeno plaćanje autoputa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj uskoro će postati prošlost jer se uveliko priprema jedinstveni sistem naplate, čime će se smanjiti gužve, čekanje na naplatnim rampama te ubrzati protok vozila.

Kako je za Klix.ba potvrđeno sredinom prošle sedmice održan je sastanak između predstavnika JP Autocesta FBiH i predstavnika Autoputeva RS-a na kojem je dogovoreno da se počne s aktivnostima harmonizacije sistema naplate cestarine na autocestama u BiH.

Naime, postojeći sistemi naplate cestarine kako na području Federacije BiH, tako i na području RS-a bazirani su na ručnom i elektronskom sistemu plaćanja cestarine i čine potpuno odvojene sisteme bez komunikacije između sistema.

S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sistema naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvaliteta usluge za korisnika, predložena je saradnja između JP Autocesta FBiH i Autoputeva RS koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS-a.

"Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sistema naplate cestarine na području BiH koja sistem naplate cestarine čini efikasnijim, ohrabruje dalje povećanje prihvatanja TAG uređaja na cijelom području BiH, smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava nivo usluge za korisnika", kazali su za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske, a drugi na dijelu Federacije BiH prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

Integrirani sistem korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH bi trebao biti implementiran do početka ljetne sezone i neće djelovati na rast troškova korištenja autocesta u BiH.