|

Direktor zeničkog Mittala otkriva detalje o novom sistemu grijanja i milionskim projektima

Direktor zeničkog Mittala otkriva detalje o novom sistemu grijanja i milionskim projektima
19
E. M.
29.9.2019. u 08:47
29
komentara
19

dijeljenja
Direktor zeničkog Mittala otkriva detalje o novom sistemu grijanja i milionskim projektima Biju Nair (desno) (Foto: E. M./Klix.ba)
Generalni direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair nakon brojnih problema u poslovanju ove kompanije te medijskih pritisaka u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je najvažnije okrenuti se prema projektima čija je realizacija u toku čime bi se osiguralo kvalitetno i sigurno daljinsko grijanje i poboljšao kvalitet zraka u Zenici.
Kompanija ArcelorMittal Zenica s ciljem daljeg ekonomskog rasta i poboljšanja u oblasti zaštite okoline, odnosno, smanjenja njihovog utjecaja na zagađenje okoliša realizuje tri projekta višemilionske vrijednosti.

"Govorimo o tri glavna projekta i to projekt sekundardnog otprašivanja na Čeličani i projekt ugradnje hibridnog filtera na Aglomeraciji koji će se završiti do kraja 2019. godine te treći projekt koji je definitivno najznačajniji za budućnost Zenice, a to projekt Toplana Zenica", kazao je Nair.

Osim što je najveći akcionar, s 50 posto udjela u projektu, ArcelorMittal je ujedno i garant kreditnih sredstava od EBRD u iznosu od 41 milion eura kojima se osigurava potpuna realizacija projekta.

Uprkos svim problemima oko izvoza na područje Evropske unije, ali i Kosova, dok čekaju veći angažman nadležnih u državi, Nair ističe kako je cilj fokusirati se na pozitivne aspekte doprinosa ArcelorMittala Zenica u ekonomiji i zapošljavanju ne samo u Zenici već i u Zeničko-dobojskom kantonu Federaciji BiH i cijeloj državi.

"Vrijeme je da zajedno radimo kako bismo doprinijeli zapošljavanju, ekonomiji i društveno odgovornim projektima kao što je Toplana Zenica. Napominjemo da ArcelorMittal Zenica u potpunosti poštuje slobodu medija, ali isto tako očekujemo od svih medija jednaku društvenu odgovornost, poštivanje etike javne riječi i novinarskih standarda. Novi sistem grijanja koji će započeti sa radom u zimu 2020., konačno će zamijeniti upotrebu uglja za grijanje grada i dovest će do drastičnog smanjenja emisije SO2 u našem gradu. Godinama radimo na ostvarenju tog cilja i presretan sam što je prvi kotao već stigao u krug Kompanije. Ovo je važna prekretnica u projektu od historijskog značaja za Zenicu", dodao je Nair.

Do kraja godine u kompaniji ArcelorMittal Zenica bit će završena i montaža novog filtera na BOF Čeličana koji će ispunit sve važne standarde koje su postavile BiH i EU, i eliminirat će vidljivi "crveni dim" koji izlazi iz pogona, a s radovima su se upoznali i predstavnici i mještani mjesnih zajednica koje se nalaze u okolini pogona ArcelorMittala koji su izrazili nadu da će se realizacijom projekata spriječiti dalje zagađenje.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...