Privreda
21

Direktor Toplana: Dovođenje cijene centralnog grijanja do ekonomske je rješenje

Klix.ba
Admir Džubur (Foto: Oslobođenje)
Admir Džubur (Foto: Oslobođenje)
U posljednje vrijeme svjedoci smo problema sa isporukom prirodnog gasa za Kanton Sarajevo i KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o., kao najvećeg potrošača ovog energenta. Kako smanjenje isporuke ovog energenta ima direktan utjecaj na kvalitet obavljanja javne funkcije koju imaju Toplane Sarajevo, saopštenjem za javnost oglasio se direktor Admir Džubur.

"Obavezan sam da kao glavno odgovorno lice, kao stanovnik ovog grada i kao diplomirani inženjer ukažem na neosporne činjenice od kojih ne mogu pobjeći ni zaposlenici Toplana, ni građani, a najmanje političari i predstavnici vlasti koji donose odluke:

  1. Toplane - Sarajevo su kantonalno javno komunalno preduzeće čiji je vlasnik Kanton Sarajevo i koje izvještaj o poslovanju podnosi i dostavlja pismeno svakih šest mjeseci svome vlasniku. Od 1996. godine pa do danas niti jedan izvještaj nije odbijen, a svi su uredno podneseni i odobreni od svih organa upravljanja KJKP "Toplana – Sarajevo” kao i organa vlasnika.

  2. KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. na današnji dan zapošljavaju 358 radnika i taj broj je za 17 manji u odnosu na 2007. godinu. Zaposlenici preduzeća na današnji dan upravljaju sa 138 kotlovnica, 150 podstanica, 80 kilometara toplovodne mreže, zagrijavaju 5.000 stambenih jedinica, 2.500 poslovnih prostora i taj broj se stalno povećava. Samo u ovoj i protekloj godini je na sistem Toplana priključeno novih 30.000 m2 stambenog i poslovnog prostora. Sva postrojenja Toplana Sarajevo su na vrlo visokom tehničkom i upotrebnom nivou, a u popunosti su u skladu sa svim evropskim standardima u ovoj oblasti.

  3. Cijenu centralnog grijanja donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Toplana. Cijena centralnog grijanja se sastoji od fiksnog i energetskog dijela i ona iznosi 1,118 KM/m2 bez uračunatog PDV-a. Fiksni dio čine amortizacija, plate zaposlenika i troškovi održavanja postrojenja distributivne mreže. Energetski troškovi su troškovi prirodnog gasa, električne energije i vode. Cijena centralnog grijanja se nije promijenila od 2007. godine, cijena prirodnog gasa kao osnovnog energenta za prozvodnju toplotne energije je u tom period porasla za 50%, cijena vode je porasla za 20%, cijena električne energije je porasla za 12% u ovom periodu. Moram napomenuti da se troškovi učešća energije u proizvodnji jedinice toplotne energije stalno snižavaju zbog primjena novih tehnologija i modernizacije proizvodnje.

  4. Ukupni dug Toplana Sarajevo prema KJKP “Sarajevogasu" na dan 28.02.2014. godine je 85,2 miliona KM. Od 2007. godine do 28.02.2014. godine na osnovu porasta cijene prirodnog gasa koji u proizvodnji toplotne energije učestvuje sa 71%, dug je povećan sa 46 miliona KM na 85,2 miliona KM. Iz navedenog razloga dug se svakodnevno povećava i tako će biti do trenutka dok se ne donese cijena centralnog grijanja koja odgovara troškovima proizvodnje. Donošenje ekonomske cijene centralnog grijanja ne rješava problem već nastalih dugova ili dugova koji će biti na taj dan, niti rješava pokriće gubitaka u poslovanju. Korisnici usluga Toplana, građani i poslovni subjekti od 1996. do 28.02.2014. duguju Toplanama za isporučenu energiju 79 miliona KM. I pored ukupnog procenta naplate od 95% na godišnjem nivou taj dug se stalno povećava zbog neefikasnog sistema prinudne naplate od onih koji ne izmiruju svoje obaveze.

  5. Cijena centralnog grijanja je ekonomska kategorija i kada ona nije takva zakonska obaveza vlasnika Preduzeća tj., Skupštine Kantona Sarajevo (Zakon o komunalnoj djelatnosti KS, član 23) je da godišnje pokriva gubitak i time ne dovodi u pitanje funkciju Preduzeća kao što smo svjedoci ovih dana. Za zaustavljanje daljnjeg propadanja KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o., i KJKP “Sarajevogasa” d.o.o. koji su imovina i vlasništvo Kantona Sarajevo Osnovno rješenje je dovođenje cijene centralnog grijanja do ekonomske cijene, uvođenje novog tarifnog sistema za centralno grijanje uz donošenje adekvatnih socijalnih mjera za zaštitu stanovništva koje ne može plaćate ekonomsku cijenu. Rješavanju dosadašnjih dugova je potrebno pristupiti odmah i bez odlaganja uz stalno praćenje i kontrolu svih donesenih mjera kao i do sada".

Džubur ističe da, ukoliko se hitno ne poduzmu mjere za uspostavljanje poslovanja na ekonomskoj osnovi, on, kao i svi zaposlenici Toplana Sarajevo neće moći osigurati funkciju centralnog zagrijavanja u narednom periodu u onom obimu i kvalitetu kakvu treba da ima grad Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Svjesni težine ekonomske situacije i naše odgovornosti još jednom zahvaljujemo našim korisnicima koji redovno izmiruju svoje obaveze i ujedno se izvinjavam u svoje i ime zaposlenika Toplana Sarajevo zbog neadekvatnog zagrijavanja njihovih objekata u proteklim i budućim danima, iako razlog za to treba zatražiti negdje drugo, a ne u KJKP "Toplanama - Sarajevo" d.o.o.", navodi se u saopštenju za javnost.