Nulta emisija gasova
33

Direktor Renaulta uvjeren: Električni automobili su budućnost, vidjet ćete kako talas dolazi

V. K.
Luca de Meo (Foto: EPA-EFE)
Luca de Meo (Foto: EPA-EFE)
Generalni direktor Renaulta Luca de Meo osvrnuo se na budućnost automobilske industrije te je poručio kako motori sa unutrašnjim sagorijevanjem polako odlaze u historiju.

Na događaju koji je u Njemačkoj organizovao magazin Politico, De Meo je izjavio da su proizvođači automobila već odgovorili na planove EU da od 2035. godine uvede politiku nulte emisije za automobile i kombije.

"Mislim da niko ko razvija potpuno novi motor u Evropi ne razvija motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Sav novac ide na električnu ili tehnologiju vodika", rekao je direktor Renaulta.

Umjesto izrade motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, De Meo naglašava kako je ključni cilj sustizanje Kine koja se, kako ističe, nalazi deceniju ispred svih kada se govori o tehnologiju baterija električnih vozila.

"Električna vozila su na putu da postanu dominantno tržišno rješenje za izazov nulte emisije. Trend udaljavanja od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem je nepovratan jer se dobavljači koji imaju desetine hiljada zaposlenih širom Evrope udaljavaju od njih. Vidjet ćete kako taj talas dolazi", poručio je De Meo.

Dok su neki proizvođači automobila, uključujući Renault, u početku željeli odgoditi datum povlačenja proizvodnje automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem za 2035. godinu, većina je već najavila planove za prelazak na potpuno električnu prodaju u Evropi do 2030. godine.