Privreda
29

Direktor Energoinvesta Enes Čengić: BiH hitno mora započeti privredne reforme

Anadolija
BiH što prije mora početi sa privrednim reformama, a ukoliko se one i dalje bude odlagale, državi će trebati 10 do 15 godina da dođe u stanje iz 1992. godine u pokazateljima ekonomskog i privrednog razvoja, kazao je direktor Energoinvesta Enes Čengić na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Govoreći o temi "Trebaju li BiH veliki privredni sistemi?", Čengić je istakao kako je BiH u periodu prije ratnih dejstava u zemlji bila srednje razvijena te je imala izražene industrijske kapacitete.

"Prije rata učešće u bruto društvenom proizvodu bilo je preko 42 posto što znači da smo bili industrijska zemlja, a veliki privredni sistemi u prijeratnoj BiH poput Energoinvesta, Famosa i Šipada su predstavljali izvoznu snagu ne samo BiH već tadašnje Jugoslavije", kazao je Čengić.

Govoreći o nedostacima BiH u domenu privrede, Čengić je također istakao i podatak da BiH uvozi tri puta više vrijednosti nego što izvozi u druge zemlje te kako je upravo taj porazni podatak pokazatelj privrede zemlje.

Negativan položaj BiH u odnosu na druge zemlje u privredi, kazao je Čengić, predstavlja i "politička rascjepkanost" te nemogućnost poslovanja prema principu ekonomskih regija.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Kad su nestale veliki sistemi, kad su nas 'poklopile' inostrane firme, država nije imala sistem zaštite domćih firmi pa su nam nakon rata nametnuti trendovi uz privatiziciju što je našu privredu stvorilo ovisnom", kazao je.

Jedan od predloženih rješenja za privredna preduzeća, smatra Čengić, jeste i princip da "velike firme mogu zaštiti male".

"Ovoj državi su potrebni veliki privredni sistemi zasnovani na tržišnoj privredi i konkurentnosti, a najviše potencijala imamo u energetici, automobilskoj industriji, građevinarstvu, drvnoj industriji i proizvodnji hrane", kazao je Čengić dodajući kako BiH obiluje brojnim turističkim potencijalima.