IZB 2018
270

Devet kompanija iz BiH na međunarodnom sajmu Volkswagenovih dobavljača

FENA
Međunarodni sajam dobavljača Volkswagena IZB 2018 danas je svečano otvoren u Wolfsburgu kao jedna od najvećih svjetskih smotri kompanija automobilske industrije.

Bosna i Hercegovina premijerno nastupa ove godine s devet kompanija na ovom sajmu njemačkog automobilskog sektora Internationale Zuliefererbörse.

Sajam je izuzetna prilika za bh. kompanije da ojačaju poslovne kontakte i ostvare nove, saopćeno je iz Privredne komora Federacije BiH.

U organizaciji te komore, kompanije iz automobilskog sektora BiH koje nastupaju imaju priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman proizvoda i usluga. To su: CORE d.o.o. Sarajevo, EMKA Bekto, Plamingo d.o.o., Pobjeda d.d. Tešanj, Saraj – Komerc d.o.o., Aluminij d.d. Mostar, TMD Group d.o.o., Wagner Automotiv d.o.o. i Zinkteknik Bosnia d.o.o.

Štand Privredne komore Federacije BiH posjetila je delegacija Federalne vlade s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, a u delegaciji su još bili ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, ministar trgovine Zlatan Vujanović te sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan.

Vlada FBiH je kroz projekat Razvoj automobilske industrije podržala nastup bh. kompanija na sajmu IZB 2018.

Na sajmu se uživo mogu vidjeti budućnost automobilske industrije i brzina promjena u ovoj grani. Upravo to nalaže i bh. automobilskoj industriji da prati trendove i nastavi aktivno prisustvo na svjetskim smotrama velikih proizvođača automobila koje određuju pravac razvoja automobilske industrije.

"Think Digital" je tema desetog međunarodnog sajma IZB koji je na jednom mjestu okupio 839 kompanija izlagača iz 34 države svijeta, podijeljenih u sedam sala, odvojenih tematski.

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od USAID WHAM projekta.

Sajam se održava svake dvije godine u Wolfsburgu pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50 posto u vlasništvu grada Wolfsburga i 50 posto u vlasništvu Volkswagena.