Statistika
4

Desezonirani promet trgovine na malo u BiH porastao za 3,5 posto

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u martu, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 3,5 posto u odnosu na februar.

Rast prometa od 5,1 posto ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima - hranom, pićem i duhanskim proizvodima rast je iznosio 3,7 posto.

Posmatran u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u martu zabilježio je rast od 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast prometa od 4,6 posto ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima iznosio je 2,8 posto.

Indeks prometa trgovine na malo u BiH u trećem mjesecu, u odnosu na baznu 2010. godinu, ostvario je nominalni rast od 43,3 posto, dok je realni indeks veći za 43,9 posto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ostvario je rast od 11,8 posto.

U martu promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 7,3 posto, a promet neprehrambenim proizvodima od 10,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo ostvario je rast od 10,2 posto u odnosu na mart prošle godine.

Promet neprehrambenim proizvodima ostvario je rast od 12,4 posto, a prehrambenim proizvodima od 6,3 posto u odnosu na mart prošle godine.

U odnosu na baznu 2010. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 20 posto, neprehrambenim proizvodima od 74,7 odsto, a promet trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 32,5 odsto.