Priznanje za BHANSA
87

Danska će koristiti iskustvo BiH za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda

B. H.
Foto: BHANSA
Foto: BHANSA
Znanje i iskustvo Agencije za pružanje usluga u avio saobraćaju Bosne i Hercegovine (BHANSA) direktno će se primijeniti u velikom i izazovnom projektu danskog pružatelja usluga u avio saobraćaju NAVIAIR za preuzimanje upravljanja zračnim prometom na Grenlandu od Kanade i Islanda.

Evropska organizacija za sigurnost avio saobraćaja EUROCONTROL Dancima je predložila da se za dijeljenje iskustva potrebnog za ovaj značajan projekt obrate upravo BHANSA-i.

Implementacijom projekta nazvanog Silaannarput, čije se provođenje očekuje 2031. godine, NAVIAIR namjerava iskoristiti iskustvo i znanje BHANSA-nih stručnjaka stečeno tijekom projekta preuzimanja kontrole nad bh. zračnim prostorom od susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske. 

U BHANSA-i, najmlađem pružatelju usluga zračne plovidbe u Europi, već je održan niz sastanaka s danskim kolegama, tijekom kojih su razmijenjeni detalji pristupa uspješnog preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, a koji je imao značajan odjek u svijetu upravljanja zračnim prometom (ATM). 

Inače preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je iznimno složen projekt, podijeljen u jasno definirane faze koje su izuzetno zahtjevne s tehničkog, infrastrukturnog, ekonomskog, regulatornog i međunarodno-pravnog stajališta. Poseban izazov je osiguravanje dovoljnog broja obučenih kontrolora zračnog prometa prije same implementacije projekta. 

Posjeta danskog tima Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu (Foto: FENA)
Posjeta danskog tima Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu (Foto: FENA)

Danski tim je izrazio posebno zanimanje za provedbu sveobuhvatnog programa obuke kontrolora zračnog saobraćaja po uzoru na BHANSA-u, koji je i danas najveći provedeni pojedinačni projekt obrazovanja kontrolora letenja u Evropi. Njegove principe, s naglaskom na praktičnoj obuci na radnoj poziciji u drugim centrima kontrole letenja, Danci planiraju primijeniti u edukaciji svojih kontrolora za projekt na Grenlandu. 

Direktor BHANSA-e, Davorin Primorac, nije skrivao ponos zbog danske inicijative za međunarodnom suradnjom u oblasti upravljanja zračnim prometom (ATM).

"Nedostatak izravne finansijske pomoći  države, a na koju naše danske kolege, srećom, mogu računati, BHANSA-in uspjeh u njihovim očima čini još većim. Iskreno se nadam kako će naša suradnja s NAVIAIR-om pretvoriti u trajno partnerstvo, te da će poslužiti kao uzor za slične ATM projekte diljem svijeta", kazao je Primorac.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA), te dali doprinos pojašnjenju regulatornog okvira prijenosa nadležnosti između različitih pružatelja usluga u avio saobraćaju.

Posjet NAVIAIR-ovog tima zaduženog za implementaciju projekta Silaannarput BHANSA-inom Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu označava početak dugogodišnjeg prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg se očekuje nastavak saradnje, s ciljem nesmetanog danskog preuzimanja upravljanja zračnim saobraćajem nad svojim teritorijem na Grenlandu.