Privreda
36

Da li će BH-Gas sniziti cijene gasa krajnjim potrošačima?

Piše: E. F.
Foto: AFP
Foto: AFP
BH-Gas do danas nije izvršio korekcije cijena ruskog gasa niti se oglasio o tom pitanju, iako je obavijest o sniženim cijenama gasa za BiH za prvi kvartal 2015. godine od Gazprom Exporta primio još prije deset dana.

Na naš upit o tome da li će biti snižene cijene gasa prema krajnim potrošačima, kako industrijskim postrojenjima tako i domaćinstvima iz ove kompanije nam nisu uspjeli odgovoriti proteklih dana.

Portparol BH-Gasa Dino Salihagić potvrdio nam je da je obavijest od Gazproma stigla te pojasnio kako odgovore na naša mnogobrojna pitanja možemo dobiti tek tokom naredne sedmice.

Tako, nismo saznali kakve su namjere BH-Gasa ni koliko će gas biti jeftiniji za krajnje potrošače, ali, kako saznajemo, nakon ovoga posljednjeg sniženjima cijena, koje se izračunava na osnovu formule u koju se uključuju i sve niže cijene goriva, gas bi u našoj zemlji trebao pojeftiniti za najmanje 10 posto.

Međutim, u međuvremenu, Toplane Sarajevo nakon dugovanja BH-Gasu odnosno Sarajevogasu odlučile su se na alternativno gorivo u jednom dijelu svojih postrojenja.

Inače, Gazprom Export je za prvi kvartal 2015. godine snizio cijenu gasa za BiH za 38 američkih dolara na 1000 Sm3. Ovim je cijena prirodnog gasa za Bosnu i Hercegovinu smanjena za 10 posto i ona sada iznosi 339 dolara na 1.000 Sm3.

No, nadležni iz BH-Gasa šute o smanjenju cijena, te bh građanima nastavljaju naplaćivati gas po starim cijenama za 2014. godinu u iznosu od 754 dolara na 1000 kubnih metara utrošenog gasa.

"BH-Gas uvozi i plaća gas ruskoj kompaniji Gazprom Exportu, s kojom kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo ima ugovor o isporuci gasa. Na formiranje cijene gasa za potrošače osim ulazne cijene gasa iz Ruske Federacije utiče i čitav niz dodatnih troškova i parametara koji moraju biti ukalkulisani", naveli su iz BH-Gasa.

"Ukoliko dođe do zvanične korekcije ugovorene cijene prirodnog gasa, i ukoliko u skladu sa drugim okolnostima firma BH-Gas procijeni da je potrebno korigirati cijenu prema distributivnim kompanijama, prijedlog o korekciji cijena se dostavlja Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine", stoji u saopštenju BH-Gasa.

Inače, kada su u pitanju cijene gasa u BiH, one nisu nimalo realne, kako najvećih cijena za industriju koje imamo u Evropi, tako i najvećih cijena za domaćinstva u regionu. S druge strane, od Gazproma imamo jednu od najnižih cijena gasa u Evropi.

Naime, cijena gasa za domaćinstva u 2014. godini u Mađarskoj je iznosila 0,037 dolara, u Srbiji 0,043 a za BiH 0,051. Cijena gasa za domaćinstva u 2014. godini u Hrvatskoj je 0,046, u Bugarskoj 0,049, u Rumuniji je 0,031, u Turskoj je 0.033, u Poljskoj je 0,049, u Slovačkoj 0,051 dolara. Cijena je jedino veća bila za Austriju te je iznosila 0,075 dolara.