{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Može početi raspodjela 100 miliona KM dobiti od Elektroprenosa

S
28.1.2014. u 15:27
60
128
Može početi raspodjela 100 miliona KM dobiti od Elektroprenosa
60
Može početi raspodjela 100 miliona KM dobiti od Elektroprenosa
Foto: SRNA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnji sastanak u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije o razvoju kompanije "Elektroprenos BiH" bio uspješan i da je zaključeno da se može početi sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM.
Ona je napomenula da su na današnjem sastanku razriješene mnoge dileme i da je to bila prilika da se iznesu stavovi s obzirom da su se pojavljivale različite dezinformacije na koji način će postupati akcionari dva entiteta kada je riječ o kompaniji "Elektroprenos BiH".

"Zaključak je da možemo da idemo sa raspodjelom dobiti od 100 miliona KM, da se ostali dio novca koristi onako kako smo to ranije planirali, svakako za investicije, a utvrđeni su određeni rokovi kada je riječ o investicionom ciklusu", navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će Sekretarijatu Energetske zajednice biti dostavljeni nacrti investicionih planova, koji su već završeni, kako bi to tijelo moglo dati određene sugestije.

"Najkasnije do kraja februara idemo na usvajanje naših investicionih planova, nakon što dobijemo sugestije od Energetske zajednice", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su predstavnici Evropske komisije danas upoznati o tome da je pri kraju popunjavanje kadrovske strukture, da su već izabrani članovi Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" i imenovan generalni direktor, da je raspisan konkurs, te da će u narednih nekoliko sedmica biti izabrani svi izvršni direktori.

"Dogovorili smo određene aktivnosti koje će se dešavati u budućem periodu kada je u pitanju usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike na nivou entiteta i BiH", rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da je sastanak bio i dobra prilika da se predstave aktivnosti koje su već provedene na nivou Republike Srpske kada je riječ o donošenju odgovarajućih zakona - o gasu i električnoj energiji, te na koji način je RS pristupila i izvršila usklađivanje sa direktivama EU.

"Dobili smo određene zahtjeve kada je u pitanju gasni sektor, jasno definisane stvari koje će morati da se analiziraju u budućem periodu i to će zahtijevati zajednički angažman ministarstava na nivou entiteta i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su predstavnici Evropske komisije danas upoznali sagovornike o aktivnostima koje oni provode zajedno sa Ruskom Federacijom kada je riječ o ugovorima koje imaju države članice EU, koje učestvuju u projektu "Južni tok".

"Bilo je korisno da se čuje u kojoj se fazi nalaze i koja su problematična pitanja. Za nas je to relevantno s obzirom da je RS, a i Federacija BiH, dobila mogućnost da učestvuje u ovom veoma važnom projektu", dodala je Cvijanovićeva.

Sastanku u Briselu, osim Cvijanovićeve, prisustvovali su zamjenik generalnog direktorata za energetiku Evropske komisije Fabricio Barbaso, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Željko Kovačević, generalni direktor "Elektroprenosa BiH" Mato Žarić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Eldar Trhulj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: